Wilde avonden in Paradiso

IDFA goes Wild

Marissa Jalink ,

Als vrolijke afwisseling van alle IDFA-ellende dient het programma-onderdeel IDFA goes Wild. Vandaag en morgen worden tien natuurfilms vertoond in een speciaal daarvoor opgetuigde grote zaal van Paradiso.

Op 26 en 27 november wordt de grote zaal van Paradiso in een tropisch jasje gestoken. IDFA gaat dan namelijk wild. Twee avonden lang kunnen we kijken naar een tiental natuurfilms. In dit programmaonderdeel draaien nieuwe high-tech natuurfilms, zoals Supernatural, over de fascinerende vaardigheden van dieren, en Alien Empire, waarin de overlevingsdrang van insecten centraal staat. Daarnaast worden enkele klassiekers vertoond, zoals Tale of the Tides, over de strijd tussen zee-en landdieren tijdens eb en vloed, en The Great Dance, die opvallend genoeg niet over dieren gaat, maar over de bosjesmannen van Namibië.

In Stadust een interview met Kees Brienen, de organisator van dit kleine natuurfestival. Brienen legt uit dat de mensen tegenwoordig meer willen zien dan de volgeltjes in het bos. Volgens hem dient de natuurfilm ter vervanging van de echte natuur, die voor velen niet meer interessant genoeg is.

Dankzij digitale middelen zijn filmmakers inmiddels in staat de wereld vanuit het perpectief van de dieren te tonen. De communicatie tussen olifanten over immense afstanden, of de ultaviolette straling die roofvogels gebruiken bij het jagen, we kunnen het allemaal op de voet volgen tijdens IDFA goes Wild.