De succesvolle film Soldaat van Oranje van regisseur Paul Verhoeven krijgt een vervolg. Na jaren van geruchten, wordt nu daadwerkelijk gewerkt aan vervolg. De regie en het scenario zijn deze keer in handen van Jean van de Velde (Lek, All Stars).

De eerste film, gebaseerd op de biografie van Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema, trok in 1977 anderhalf miljoen bezoekers naar de bioscoop. Het vervolg wordt, net als het eerste deel, geproduceerd door Rob Houwer.

Soldaat van Oranje 2 speelt zich af in twee tijdperken: de jaren vijftig, tijdens de politionele acties, en de jaren zeventig, tijdens de treinkapingen in Drenthe.

Erik Lanshof, de op Hazelhoff Roelfzema gebaseerde hoofdpersoon , legt na zijn avonturen in de Tweede Wereldoorlog het adjudantschap voor koningin Wilhelmina neer en raakt in dienst van de Verenigde Naties betrokken bij de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië. Hij reist naar de Molukken om bewijzen te verzamelen voor de wandaden van het Indonesische leger tegen de Molukkers. Twintig jaar later wordt hij tijdens de treinkapingen daar weer mee geconfronteerd.

De casting van de film moet binnen een maand rond zijn. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de rol van Lanshof in de jaren zeventig weer vertolkt door Rutger Hauer, die een kwart eeuw geleden ook de rol van de studentikoze verzetsheld vertolkte.

Voor de rol van Lanshof in de jaren vijftig zijn Antonie Kamerling en Cas Jansen de belangrijkste gegadigden. Voor grote bijrollen worden Hollywoodsterren als Lucy Liu, Ben Kingsley en Famke Janssen genoemd.

Soldaat van Oranje 2 gaat bijna 30 miljoen gulden kosten . De film wordt gefinancierd middels een cv-constructie, waarvoor investeerders vanaf half november in kunnen schrijven. Soldaat van Oranje 1 kostte 25 jaar geleden 5 miljoen gulden.

(bron: ANP)