IDFA struikelend van start

Openingsavond

Gerhard Busch ,

Een leader die kuren vertoont, licht dat niet wil dimmen, het duurt even voordat IDFA 2001 officieel van start kan gaan. Het wachten loont echter de moeite, want wat volgt is een hilarisch filmpje over een eenzame man en zijn hond, en een indringende film over het uiteenspatten van de internet-droom van twee vrienden.

IDFA-directeur Ally Derks zal zich de officiële opening van de 14de editie van 'het grootste documentaire festival ter wereld' anders hebben voorgesteld. De avond begint nogal chaotisch. De leader heeft geluidsproblemen, en wanneer het filmpje, waarin het festival wordt neergezet en de sponsors worden bedankt, moet worden stopgezet, volgen vijf rommelige minuten waarin niemand precies weet hoe verder. Als uiteindelijk de herstart wordt aangekondigd, duurt het een eeuwigheid voordat het licht in de zaal wordt gedimd.

Dan kan het officiële gedeelte toch echt beginnen. In haar openingswoord legt Ally Derks uit dat de aanslag op 11 september misschien ons wereldbeeld, maar niet de rol van de documentaire heeft veranderd. Die moet nog steeds zijn: de werkelijkheid in beeld brengen, en liefst op een minder oppervlakkige manier dan op televisie gebruikelijk is. Ze heeft lang overwogen om vanwege '911' een andere openeningsfilm te kiezen, maar besloot toch bij Startup.com te blijven, omdat er de film, meer nog dan over het falen van de internet-economie, gaat over universele thema's als vriendschap en verraad.

Na het openingswoord van Derks volgt het acht minuten durende Zweedse filmpje Gösta & Lennart, over een eenzame man en zijn luidruchtige boxer. Het is een hilarisch filmpje die de haperende start gelijk doet vergeten. En nadat spreekstalmeester Aldith Hunkar de diverse jury's heeft voorgesteld en de eerste prijs van het festival heeft vergeven (275.000 (!) gulden voor Dorien Janssen om haar in de workshop van John Appel tot stand gekomen scenario over een bloemencorso te verfilmen) is het officiële gedeelte - eindelijk - voorbij. Startup.com kan beginnen en IDFA 2001 is onderweg.