Ego-document en nep-docu grote winnaars IDFA 2001

Prijsuitreiking

Gerhard Busch ,

Het festival is nog niet helemaal afgelopen, maar de winnaars zijn al bekend. Ego-document Family won de VPRO Joris Ivens Award en de Zilveren Wolf ging naar de Iraanse nep-documentaire Haj-Abbas' Wives.

Met de uitreiking van de prijzen in de diverse competities kwam vrijdag 30 november officieus een einde aan de 14de editie van het IDFA. Het festival gaat weliswaar nog twee dagen door, maar in het 'publieksweekend' worden uitsluitend herhalingen van de beste documentaires vertoond.

Al twee dagen voor het officiële einde van het festival, zo meldde IDFA-directeur Ally Derks voorafgaand aan de prijsuitreiking, kon worden vastgesteld dat IDFA 2001 weer alle records gebroken heeft. Meer publiek, meer films, en meer winst. Over inhoudelijke trends, hoogtepunten (de VPRO Joris Ivens-competitie) en dieptepunten (het Made in China-programma) geen woord. Dat kan ook later nog, zal ze gedacht hebben, eerst de prijzen. En die werden als volgt uitgereikt.

De Fipresci-prijs voor het beste debuut ging naar de jonge regisseur Igor Voloshin voor de korte documentaire Suka/Bitch. Vier Tsjetsjeense soldaten houden met stoere mannenpraat de moed erin, terwijl het rondom de barakken bommen regent. Ook genomineerd: Howrah Howrah (Dld/India) en Tito(Slovenië).

De Publieksprijs was voor het Canadese Offspring, waarin maker Barry Stevens , product van kunstmatige inseminatie, op zoek gaat naar zijn biologische vader . Offspring stond al de hele week bovenaan, maar won uiteindelijk met miniem verschil van Children Underground (VS) en De stand van de zon (Nederland).

De Zilveren Wolf was altijd de prijs voor de beste video-documentaire, maar is sinds dit jaar de prijs voor de beste korte documentaire (=korter dan een uur). Verrassende winnaar werd het Iraanse Haj-Abbas' Wife. Maker Mohsen Abdolvahab liet twee oude weduwen hun eigen leven naspelen, omdat ze alleen zo bereid waren mee te werken. Docu-soap of zelfs nep-documentaire? De jury kon er niet mee zitten, en waardeerde de film hoger dan Duco Tellegens Nisha (de enige Nederlandse genomineerde film) en het eerder genoemde Offspring van Barry Stevens.

De belangrijkste prijs, de VPRO Joris Ivens Award voor beste lange documentaire, ging dit jaar naar Family van het Deense filmersechtpaar Sami Saif en Phie Ambo. Over de zoektocht van Saif naar zijn verdwenen Egyptische vader. De prijs was een zoete wraak voor de 28-jarige Saif, die de film van zijn professoren op de filmschool niet mocht maken, omdat ze niets in het ego-document zagen. Family versloeg Profils Paysans: L'Approche (Fr) van Raymond Depardon en Runaway (GB) van Kim Longinotto en Ziba Mir-Hosseini. De Special Jury Award was voor het monumentale, vier uur lange Elsewhere ( Oostenrijk) van Nikolaus Geyrhalter.