Na het succes van het eerste seizoen SKAM NL, is de tienerserie terug. Ook nu geeft de serie een realistisch beeld van het leven van jongeren.

De dramaserie, gebaseerd op de Noorse serie SKAM, volgt een groep pubers die druk bezig zijn met hun eerste liefdesrelaties en het ontdekken van hun grenzen. In het tweede seizoen ligt de focus op de zestienjarige zangeres Liv en haar ontluikende liefdesrelatie met de stoere ouderejaars Noah. Ashgan El-Hamus (26) schreef de scenario’s voor beide seizoenen.

Hoe was het om het tweede seizoen te schrijven?
‘Het schrijven was niet lastig, de grootste uitdaging was om de balans te vinden met de remake. Je wilt al snel je eigen stempel erop drukken en dan verander je te veel; er moesten raakvlakken blijven met de Noorse serie. Ook checkte ik vaak of mijn geschreven dialoog wel klopte, dat moet namelijk wel taal zijn die jongeren echt gebruiken. Gek genoeg was ik daar best goed in, ik denk dat ik ergens nog zeventien jaar ben. Naast de dialogen en het normale scenario, moest ik ook rekening houden met de planning van het onlinegedeelte. Er wordt namelijk iedere week, op een onbekende tijd en dag, een scène, WhatsApp-gesprek of Instagram-post geplaatst op sociale media. Dit loopt synchroon met de serie, wat het schrijven enorm ingewikkeld maakte.’

Denk je deze online-aanpak de toekomst is? 
‘Ik denk van wel, ik denk dat jongeren online leven. En dat kan volgens mij ook heel positief zijn. Jongeren willen niet alleen maar korte kattenfilmpjes zien, ze kunnen ook een langere spanningsboog aan. We moeten beseffen dat zij ook realistische series willen zien. Mijn broertje van achttien was superblij omdat hij voor het eerst iets op de Nederlandse televisie zag waarin hij zich herkende. Hij voelde zich eindelijk een keer serieus genomen. Andere Nederlandse tienerseries zijn vaak iets te kinderlijk en dat terwijl je als achttienjarige echt wel weet wat er speelt in de wereld. De combinatie van serieus genomen worden en typische jongerendingen is perfect. Zo kun je echt wel laten zien dat iemand dronken wordt en fouten maakt. Zolang het maar niet te kinderlijk wordt.’

Zou jij er tien jaar geleden zelf behoefte aan hebben gehad?
‘Toen ik opgroeide waren er al veel van dat soort series. Dunya en Desie bijvoorbeeld, daar werden de meiden heel realistisch neergezet. Ik denk dat dat heel belangrijk is. Juist deze series moeten heel serieus worden aangepakt. Als je zestien bent en voor het eerst gedumpt wordt, is dat een wereldprobleem. Met die gevoelens moet je heel serieus omgaan en die emoties kun je niet afschilderen als ‘de puberteit’.

SKAM NL is vanaf dinsdag 26 maart wekelijks te zien op NPO 3, 22:30 - 22:55 uur. De serie is daarnaast dagelijks te volgen via npo3.nl/skam, Instagram en het SKAM NL Youtubekanaal.