Een nieuw programmaonderdeel op het Nederlands Film Festival is het Forum van de Regisseurs, een initiatief van festivaldirecteur Willemien van Aalst en curatoren Dana Linssen (hoofdredacteur van De Filmkrant) en Jan Pieter Ekker (kunstredacteur voor Het Parool). We spraken met Jan Pieter Ekker over het nieuwe programma.

Het Forum van De Regisseurs moest 'licht laten schijnen op films die minder in de aandacht staan', vertelt Ekker. 'Het nieuwe Academy-systeem werd ingevoerd en de Gouden Kalveren worden dus niet langer door een jury maar door vakbroeders in de filmindustrie toegekend. De verwachting was dat daardoor de wat grotere films komen bovendrijven. Daarom zouden we op het festival zelf een podium moeten bieden voor de kunstzinnige film'.

Bij het samenstellen van het programma - bestaand uit negen titels, waaronder Atlantic, Prins en The Paradise Suite - was de enige vooropgezette voorwaarde dat het eigenzinnige films moesten zijn. 'We kozen voor films die met zo veel overtuiging worden gedaan dat het van lef getuigt. Zelfs als daarin soms ook dingen gebeuren die ik persoonlijk niet perse goed vind. De geselecteerde films zijn auteursfilms, van vaak jonge filmmakers die misschien nog niet uitgekristalliseerd zijn. Waardoor hun werk zoekend en eigenzinnig is'.

Those Who Feel the Fire Burning...

Tijdens het Forum van de Regisseurs wordt elke film ingeleid door een kunstenaar uit een andere discipline, onder wie Philip Huff en Raoul Heertje. Ekker: 'Omdat de films genres en conventies overstijgen zochten we naar een vorm in het programma waarin wij ook de barrières tussen kunsten zouden overbruggen. Ook omdat we er een feestje van wilden maken. Hier gold eveneens een hang naar diversiteit en durf.'

Wat Ekker betreft mag die diversiteit de komende jaren doorgezet worden: 'Het is over mijn graf heen regeren, maar als er volgend jaar tien goede romantische komedies of genrefilms worden gemaakt dan zou dat ook het onderwerp kunnen zijn. Het Forum van de Regisseurs is er vooral om te reflecteren op wat er het afgelopen filmjaar heeft gespeeld'.

Zurich...

Bang dat het programma koren op de molen is van criticasters in de media die het Nederlands Film Festival elitair noemen is hij niet: 'De artistieke film kan niet bestaan zonder grote films, en dat geldt ook andersom. Er zijn veel gerenommeerde regisseurs die klein begonnen en daarna op grote sets belandden. De films in ons programma verdienen een groot publiek. Ik hoop dat de jonge filmmakers in ons programma naar aanleiding van dit forum elkaar uitdagen om nog meer dit soort bijzondere films te maken. En dat ze daar groot mee worden'.