Acteur Ewan McGregor zag tijdens de opnamen van rampenfilm The Impossible talloze amateurbeelden. Tot hij moest afhaken.

In de op feiten gebaseerde rampenfilm The Impossible spelen Ewan McGregor en Naomi Watts een echtpaar dat met hun drie kinderen op vakantie is in Thailand als de tsunami van 26 december 2004 over ze heen stort en het gezin uiteen rukt.

Ewan McGregor: ‘Ik herinner me de beelden van toen nog heel goed. Er is een heel goede documentaire van Channel 4, getiteld Tsunami Caught on Camera, waarin alleen maar beelden zitten die door vakantiegangers waren opgenomen. Die is ijzingwekkend, verpletterend, want je ziet letterlijk wat zij op zich af zagen komen. Ik heb tijdens de opnamen heel veel van die beelden bekeken, tot ik op een moment even niets meer moest zien. We filmden op locatie in Khao Lak en ik vond het prima om met de overlevenden te praten, maar ik kon even geen ellende meer zien. Ellende die we nota bene elke dag op de set aan het recreëren waren.’

Nanomi Watts: ‘Als je aan zo’n tragedie denkt is het heel verraderlijk om gelijk conclusies te trekken over wat je zelf zou hebben gedaan. Maar je weet het niet, tot het zo ver is. Ik heb met de echte Maria gesproken, op wier ervaringen deze film gebaseerd is, en zij vertelde me dat ze zich volledig liet leiden door haar instincten. En, ongelooflijk, wist dat elke kleine beslissing, op het niveau van zwem ik naar deze boom of naar die, de juiste was. Volledig op instinct. Regisseur Bayona wilde geen computers gebruiken, wat ik prima vond, want anders had ik de hele tijd met mijn handen moeten wapperen voor een groen scherm. Nu zat ik in een tank vol water. Dat was fysiek heel zwaar, maar toen voelde ik toch een beetje wat zij moeten hebben gevoeld. De paniek over de enorme kracht van het water, maar ook de wil om te overleven.

Meer over The Impossible