Op 5 augustus is het vijftig jaar geleden dat Marilyn Monroe overleed. Tijd om bij haar stil te staan! Eye organiseert een Marilyn Monroe Marathon op haar sterfdag en de VPRO zendt twee Monroe klassiekers uit op Nederland 2.

In de En fin van CinemaTV 84 een minuutje Marilyn Monroe!

 

The Misfits

De befaamde toneelschrijver Arthur Miller (Death of a Salesman) schreef het scenario voor deze film. Kennelijk beviel hem dat niet, want het zou dertig jaar duren voordat hij zich, met Everybody Wins, opnieuw aan een origineel filmscenario zou wagen. Middelpunt van dit drama is vanzelfsprekend Monroe (ten tijde van de opnamen met Miller getrouwd) die moet kiezen tussen twee 'misfits', cowboy Gable en rodeoman Clift. Dit is beslist geen gelikt, oppervlakkig stervehikel voor Monroe, maar een oprecht, complex psychologisch drama.
Vrijdag 3 augustus 23:45 - 01:49 Nederland 2

 

The Seven Year Itch

Als zijn vrouw op zomervakantie is, denkt Richard (Ewell) zijn slag te kunnen slaan bij zijn buurvrouw (Monroe ). Deze farce is nog altijd de moeite waard omdat er een aardige indruk wordt gegeven van de (seksuele) moraal van de jaren vijftig in Amerika. Verfilming van het gelijknamige, veel gewaagdere toneelstuk van George Axelrod. Bekend geworden door de onsterfelijke scène waarin Monroe boven het rooster van een New Yorkse metrohalte staat waardoor haar jurk opwaait. Al zijn in tegenstelling tot de iconische foto, in de film slechts haar benen te zien.
Zaterdag 4 augustus 23.30-01.12 Nederland 2