ONE NIGHT STAND is een project waar nieuwe makers de kans krijgen een film van veertig minuten te maken. One night stand biedt regisseurs en scenarioschrijvers de mogelijkheid hun talent (verder) te ontwikkelen. De eerste reeks was te zien in het najaar van 2004.

Kate Brown

Sinds zijn moeder is overleden, woont de zestienjarige Dennis bij zijn tante . Tante Marie bedoelt het goed, maar ze pakt Dennis helemaal verkeerd aan, hij wordt er helemaal gek van. Op zijn nieuwe school houdt hij zich afzijdig. Totdat hij Sara ziet en Dennis valt als een blok voor haar, maar hij is doodsbenauwd om intiem met haar te worden. Want, hoe vertel je iemand dat je HIV-positief bent?

Ellen Blom

Johan heeft een geheim. Als zijn vrouw en kinderen denken dat hij vogels gaat kijken in het bos, vertrekt Johan eigenlijk naar zijn geheime praatgroep. Hij worstelt al jaren met een probleem. Nu, gesteund door zijn lotgenoten, voelt hij dat de tijd is gekomen om er weer eens aan toe te geven. Met spanning leeft hij daar naar toe. Als het moment komt, is Johan eventjes dolgelukkig.

Simone van Dusseldorp

Sabrina is veertien en heeft een grote passie voor wielrennen. Ze woont met haar ouders in een klein Brabants dorpje. De hormonen gieren door haar lijf en ze weet zich geen raad met haar gevoelens. Als haar vriendin verkering krijgt wil ze niet achter blijven. Hoewel ze heimelijk verliefd is op boerenzoon Martijn, forceert ze een verhouding met een veel oudere seizoensarbeider. ' Subiet!' laat zien dat volwassen worden niet gemakkelijk is.

Pascale Simons

'Zinloos geweld' vanaf de andere kant bekeken. De film begint met een anoniem gevecht op straat en laat verveolgens zien hoe de dag vóór het gevecht er voor de verschillende deelnemers heeft uitgezien. Ze hebben allemaal hun eigen kleine worstelingen meegemaakt, met één gemeenschappelijke deler: allen werden ze geconfronteerd met het onvermogen te breken met de eigenschappen die hun dwars zitten of omstandigheden. Het gevecht op de Kinkerstraat is voor elk van hen een onbedoelde ontlading van die frustrerende confrontatie.

Michiel van Erp

Eens in de honderd jaar komt de tropische plant Divina Gloria tot bloei. Voor de duur van slechts één nacht toont zij haar uitbundige schoonheid. Daarna sterft ze. Deze bitterzoete komedie volgt een aantal mensen in de Hortus Botanicus, die getuige zijn van deze kortstondige bloei. Gedurende de nacht raken zij steeds verder in vervoering van dit zwoele wonder, met extatische afloop...

Chris Westendorp

Mark, Ismael en Johan zijn jongens van de straat. Zoals elk jaar na de kerst zijn ze op zoek naar kerstbomen voor het jaarlijkse hoogtepunt: de kerstboomverbranding in Amsterdam Noord. Wat eenvoudig lijkt, namelijk ' gebruikte' kerstbomen verzamelen, blijkt een lastige klus voor de jongens. pech , kleine misverstanden en vernederingen volgen elkaar in rap tempo op en de drie vrienden raken steeds meer gefrustreerd. Wanneer dan ook nog eens klijkt dat ze geheimen voor elkaar hebben, komt hun vriendschap onder grote druk te staan. De komst van een buitenstaander doet de gelederen sluiten. Dit heeft ongewild fatale gevolgen.

Remy van Heugten

In deze tragikomedie besluiten twee Iraanse asielzoekers zich uit te geven voor homo-stel om zo hun kansen te vergroten om tot de asielprocedure te worden toegelaten. Het valt de eenzame avonturier Shahram en de serieuze journalist Abbas echter als twee rechtgeaarde hetero's niet mee hun façade tot het eind toe vol te houden. De twee zijn tot elkaar veroordeeld en proberen in deze bizarre omstandigheden hun prille vriendschap te behouden.

Mark de Cloe

Paul (begin 40) en Thomas (12) komen elkaar tegen in een Hollands Landschap. Ze herkennen iets in elkaar, het zou kunnen dat ze vader en zoon zijn. Gedurende een dag trekken ze met elkaar op, zoekend naar antwoorden over herkomst en verwantschap, echte uitspraken uit de weggaand. Een daadwerkelijke confrontatie vindt tenslotte toch plaats. Als de avond valt nemen ze afscheid. De dag heeft bij beiden een verandering ingezet. Paul beseft dat hij verantwoordelijkheden niet meer uit de weg kan en mag gaan. Thomas realiseert zich dat de (stief)vader die hem heeft grootgebracht, meer voor hem betekent dan hij altijd gedacht had.

Tallulah Schwab

Het leven van Barry, die tot dan toe een rustig bestaan leidt in de provincie , neemt een drastische wending wanneer de geheimzinnige Lynn op zijn pad komt. Lynn komt aanwaaien, en gaat niet meer weg. Barry wordt verliefd op haar, maar komt er gaandeweg achter dat hij eigenlijk niets van haar weet. Lynn op haar beurt, hunkert naar de stabiliteit die ze bij Barry denkt te vinden. Alles lijkt goed te gaan, totdat het verleden van Lynn zich opdringt. Ondanks het feit dat de geliefden weigeren het te zien, zet de neergaande spiraal zich in, met fatale gevolgen.

Voor de tweede serie zijn negen films geproduceerd. Deze zijn op 3 oktober 2006 in première gegaan tijdens het Nederlands Film Festival.

De serie is een gezamelijk initiatief van de omroepen NPS, VARA en VPRO; het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, het Nederlands Fonds voor de Film en het CoBO-fonds.

Lemming Film, Motel Films en Pupkin Film hebben de negen films in co-productie met NPS, VARA en VPRO geproduceerd.