One Night Stand is een uniek samenwerkingsproject van NPS, VARA en VPRO in co-productie met De Luwte Filmprodukties, Motel Films en Rinkel Film Productions.

Margien Rogaar

Een Nederlands gezin beleeft zijn laatste, lange dag van de vakantie op een camping in Frankrijk. Het eens zo hechte gezin lijkt uit elkaar te vallen, door een verschil in interesses en inzichten. Oudste zoon Casper worstelt met het vooruitzicht te moeten gaan studeren, puberdochter Lucy met haar verlangen seksueel ook mee te tellen. Dan is er jongste zoon Thomas, bij wie de hormonen danig opspelen; moeder Jeanne twijfelt aan haar aantrekkelijkheid en vader Aad - die zijn pogingen het gezin bijeen te houden ten langen leste opgeeft - gaat alleen op avontuur. Elk van de gezinsleden beleeft de laatste dag van de vakantie - of de eerste dag van een nieuw bestaan - op zijn of haar eigen manier . Grote thema's uit het leven worden in deze subtiele komedie op een onnadrukkelijke manier aan de orde gesteld.

Froukje Tan

Tijdens een uitgaansavond in Rotterdam ontmoet de 34-jarige Ierse Renee de 18 -jarige Tom. Hij neemt haar op zijn brommer mee naar huis, ergens op het platteland, maar na een gepassioneerde nacht verdwijnt hij de volgende ochtend schielijk om te gaan voetballen. Renee denkt rustig te kunnen doorslapen, maar komt er al snel achter dat zij niet alleen in huis is; Tom woont nog gewoon thuis. Ze wil stilletjes verdwijnen, maar wordt `ontdekt' en min of meer gedwongen de zondag door te brengen met Toms ouders, zijn puberende broertje, het pientere zusje en oma en opa. Ondanks dat iedereen zijn best doet, werkt Renee's aanwezigheid als een katalysator op latent aanwezige spanningen. Dat levert even ongemakkelijke als hilarische situaties op en een verrassende ontknoping in deze realistische plattelandskomedie.

Marcel Visbeen

De nacht voor haar huwelijk heeft een vrouw een one night stand met haar ex. Ze wil niet maar blijkbaar moet het, denkt ze zelf. De volgende dag biecht ze het verhaal op tijdens de autorit naar de kerk aan haar aanstaande man. Het was belangrijk om te doen, want daarmee sloot ze een periode in haar leven af, vertelt ze. Tot haar verrassing valt haar bekentenis niet helemaal goed. De menigte bij de kerk wacht terwijl het bruidspaar ruzie maakt tussen de weilanden . Weet de bruid eigenlijk wel zeker dat ze met deze man wil trouwen? En weet hij wel zeker dat hij met haar wil trouwen? Hij zet haar uit de auto en rijdt weg. Dan volgt een over en weer van boosheid en spijt. Hij gaat op zoek naar haar, zij loopt bij gebrek aan beter maar weer naar haar ex. Die prompt ook vanwege die one night stand door zijn vriendin wordt verlaten. Een film over een one night stand op het meest onverwachte moment.

Janice Pierre

Een film vol herkenningspunten over het op kamp gaan met de klas. De elfjarige Bruno is groot in vergelijking met zijn klasgenoten. Hij vindt ook niet veel aansluiting met hen. Met flinke tegenzin arriveert Bruno dan ook bij de bus waarmee de klas op kamp gaat. Zijn vader geeft hem last minute z'n horloge mee om de dagen af te tellen. Maar in de bus is het al lastig voor Bruno en dat wordt niet beter op het kamp zelf. Iedereen lijkt te weten hoe het hoort , behalve hijzelf. Totdat Bruno doorkrijgt hoe je kunt scoren bij de populaire jongens en meisjes. Aanvankelijk lijken zijn kansen dan ook ten goede te keren en het kamp een groot succes te worden. De laatste avond wordt een bonte avond gehouden. Bij het spelletje `Zoenen of schoppen' loopt het weer verkeerd met Bruno.

Urszula Antoniak

Vlak voor haar vertrek naar New York, waar ze een nieuw leven zal beginnen, ontmoet Penny de liefde van haar leven. Na een nacht vol passie worden de geliefden echter door het lot van elkaar gescheiden. Binnen één nacht moeten ze elkaar zien terug te vinden. De duisternis, het Bijlmer-labyrint en de tijdsdruk drijven hen bijna tot wanhoop. In deze film worden de romantische en magische ingrediënten van de klassieke Odyssee met de rauw-realistische omgeving van de Bijlmer gecombineerd, waardoor een geheel eigen realiteit ontstaat.

David Lammers

Hoe handhaaf je je op een feest waar je met heel verkeerde verwachtingen naartoe bent gegaan? Als het een feest vol chic verklede volwassenen blijkt te zijn in plaats van een Amerikaans verkleedpartijtje, zoals je broer je voorspiegelde? Sanne en Clarissa maken het mee. Sanne werkt als caissière in een supermarkt. Op een dag heeft ze een behulpzame jongen aan de kassa. Ze kijkt hem nog even na. `s Avonds gaat Sanne met haar vriendin Clarissa naar een feest in de stad. Bij aankomst blijken ze veruit de jongsten te zijn en volledig verkeerd gekleed. Sanne vindt toch, in tegenstelling tot Clarissa, aansluiting op het feest. Als ze na het feest gaan snacken in een snackbar, lopen ze de jongen tegen het lijf, die Sanne eerder die dag in de supermarkt ontmoette. Sanne is het feest op slag vergeten.

Mischa Kamp

Vijf pubers, twee jongens en drie meisjes, sluipen op een zwoele zomeravond het zomerkamp uit. Ze stelen een auto en komend joyridend in een bos terecht waar plotseling een wild zwijn in de koplampen verschijnt. Even later ligt het dier kermend voor de auto. Anne, de stoerste en meest onberekenbare van het stel , snijdt de keel van het dier door om het uit zijn lijden te verlossen. Daarna veranderen de onschuldige stoeipartijen en verliefdheden tussen de vijf in jaloezie en onderlinge afrekeningen. De spelletjes worden ernst. Waar eerst niemand de ander durft aan te kijken om niet verliefd te lijken, kijken ze elkaar nu alleen nog maar ziedend in de ogen. De een doet er het zwijgen toe, de ander kan alleen nog maar schreeuwen. Maar wat ze echt tegen elkaar willen zeggen, blijft verzwegen. Zoals ze vanaf dat moment nog wel vaker zullen doen.

Saskia Diesing

Thalia is een succesvol fotomodel dat op de rand van haar retour staat; de eerste boeking voor een antirimpelreclame is een feit. In een schoenenwinkel ontmoet de op en top stadsvrouw haar tegenpool Aafke, een cryptogrammenmaakster die een rustig bestaan buiten leidt, samen met haar vriend de boswachter. Hun onbedoelde wisseling van schoenen leidt tot een verwisseling van identiteit: ze besluiten voor een dag elkaars leven te leiden. De film volgt de beide vrouwen in hun pogingen te overleven in het bestaan van de ander, waarbij ze elk met de nodige verrassende, soms absurde situaties worden geconfronteerd . Het ritme van de verschillende werelden bepaalt het ritme van de montage en de muziek: de rustige, donkere en lange shots in en rond het boswachtershuis worden mooi afgewisseld met de flitsende, kleurrijke en snelle beelden van het rumoer in grote stad Rotterdam.

Arend Steenbergen

Een man droomt over een vrouw. Zijn droom, denkt hij. Maar is het eigenlijk haar droom? Of delen ze dezelfde droom? En waarom zijn ze naakt? Hij kan geen genoeg krijgen van 'zijn' droom, zij wilt het liefst zo snel mogelijk wakker worden.

One Night Stand is tot stand gebracht om nieuwe makers de mogelijkheid te bieden hun talent te ontwikkelen. Het is een netbrede voortzetting van projecten die de verschillende omroepen op Nederland 3 hadden ontwikkeld om nieuwe makers een kans te geven: Novellen van de NPS, Goede Daden bij Daglicht van de VPRO en 12 Steden, 13 ongelukken van de VARA. Podia voor 'nieuwe filmmakers' leken bij de Publieke Omroep te verdwijnen, terwijl het belangrijk is om nieuw talent een kans te geven om ervaring op te doen.

Naar aanleiding hiervan zijn de omroepen van Nederland 3 gestart met dit nieuwe initiatief. Hier kunnen 'Nieuwe makers' in betrekkelijke vrijheid hun eigen verhaal vertellen - zonder dat zij beperkt worden door vaste locaties of personages - terwijl de reeks toch genoeg herkenbaarheid heeft voor het publiek. De noemer One Night Stand kon door de makers zo ruim mogelijk worden opgevat.