Regie: Jim Jarmusch

Weemoedige roadmovie met Bill Murray als een lethargische Don Juan, die fortuin heeft gemaakt in de IT-business. Hij ontvangt brief, op roze papier, waarin de anonieme afzender meldt dat Don al 19 jaar een zoon heeft. Gestimuleerd door zijn buurman, een zelfbenoemd detective die ook thrillers schrijft, begint Don aan tocht langs een aantal van zijn ex-geliefden. Regisseur Jarmusch toont zich een duivelskunstenaar. Hij stemt zijn publiek vrolijk terwijl zij kijken naar de gedoofde passies van een lamlendige vijftiger.

Regie: Fernando Meirelles

De Britse diplomaat Justin woont met zijn vrouw Tessa in Kenia. Terwijl hij zich in de tuin van zijn ambtswoning terugtrekt en voor zijn planten zorgt, trekt zij het land in om zich met een bevriende arts bezig te houden met ontwikkelingshulp. Tijdens een van haar tochten wordt ze samen met haar chauffeur vermoord. Het onderzoek naar de betekenis van die dood is de kern van The Constant Gardener, een verfilming van John Le Carré's gelijknamige boek. De Braziliaanse regisseur Fernando Meirelles, bekend van Cidade de Deus, levert dankzij een knappe opbouw en snelle montage een boeiend betoog af.

Regie: Robert Altman

Snobs Sir William en zijn vrouw inviteren een stel gasten voor een comfortabel weekend met diner, overnachting en jacht. Er is ook een Amerikaanse filmproducer bij die aan tafel uitlegt dat hij met een film bezig is: 'Moord middenin de nacht, veel gasten in het weekend, iedereen is verdacht.' Er wordt laatdunkend gegniffeld, maar dat is over wanneer Sir William vermoord wordt aangetroffen. Altman weeft zijn moordmysterie langs twee klasses in een kasteel : de rijke genodigden en hun bedienden. In beide klasses wemelt het van de geheimen en de camera laat zich tijdens gesprekken tussen alle personages van roddel naar vraagteken slepen, schijnbaar willekeurig gesprekken oppikkend en verlatend. De Amerikaan Altman heeft het ultieme Britse moordmysterie gemaakt.

Regie: Hany Abu-Assad

Alom gelauwerde productie van de Nederlandse Palestijn Hany Abu-Assad is een psychologische thriller over twee jonge Palestijnen die worden gerekruteerd om een zelfmoordaanslag te plegen in Tel Aviv. Met de explosieven al op zijn lichaam, begint één van de jongens te twijfelen. Een film waaraan iedereen die niet begrijpt dat het bestuderen van terrorisme iets anders is dan het rechtvaardigen ervan, aanstoot kan nemen.

Regie: Michael Winterbottom

Gruwelijk mooi verslag van de vlucht van twee Afghaanse jongens naar het rijke westen. De gelauwerde Britse regisseur Michael Winterbottom laat de werkelijkheid naspelen: de hoofdrollen worden gespeeld door twee Afghaanse vluchtelingen, het scenario werd gedestilleerd uit de verhalen van honderden ontheemden die naar Europa zijn gesmokkeld. Winterbottom volgt twee jonge Afghanen die vanuit een immens Pakistaans vluchtelingenkamp per vrachtwagen, bus en schip naar het Westen vertrekken. Een wekenlange tocht die hen confronteert met mensensmokkelaars en verstikkende laadruimten tot Italiaanse koffie en Engelse horecabaantjes.

Regie: Mike Leigh

In Topsy-Turvy (zoiets als 'luchthartigheid') etaleert Mike Leigh zijn voorliefde voor het theater met in de hoofdrollen het beroemdste Londense operetteduo Gilbert en Sullivan. Gilbert is de tekstschrijver die met alle plezier voortborduurt op voorafgaande succesformules, Sullivan is de componist die hunkert naar grote opera's. Met oog voor minutieus detail (Oscars voor make- up en kostumering) volgt hij het duo van het dieptepunt van hun gezamenlijke carrière naar de geboorte, voorbereiding en presentatie van hun nieuwe komische Japanse opera 'the Mikado'. Een visueel festijn over de theaterwereld backstage , de financiële rompslomp, persoonlijke wrevel, seksuele uitstapjes en eindeloze repetities.

Regie: Gus Van Sant

Op 20 april 1999, de verjaardag van Hitler, richtten twee jongens een bloedbad aan op Columbine Highschool in een blanke, dure buurt in Littleton, Colorado. Met automatische wapens die ze op internet hadden besteld, vermoordden de 18-jarige Eric Harris en de 17-jarige Dylan Klebold twaalf medeleerlingen en een leraar en verwondden er 23, van wie negen ernstig. De adembenemende verfilming Elephant van Gus van Sant laat zien dat niet voor alles een remedie voor handen is, dat niet op alles een concreet antwoord mogelijk is. Geen bloedfonteinen, geen verklaringen, maar des te verontrustender.

Regie: Emir Kusturica

Aan de hand van de absurde avonturen van twee vrienden beschrijft regisseur Kusturica de tragische geschiedenis van een land in oorlog. Het begint in Belgrado in 1941 als twee vrienden met anderen onderduiken in een kelder en daar blijven tot ver nadat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen. Visueel overweldigende en intense, zwarte komedie die de Gouden Palm won in Cannes.

Regie: Clint Eastwood

Drama over de zwijgzame, getourmenteerde bokstrainer Frankie en de jonge boksende serveerster Maggie. Het volle leven neemt weer bezit van Frankie's sportschool wanneer Maggie inderdaad een groot talent blijkt te zijn. Na de uitbreng in Amerika werd Million Dollar Baby al snel de vrouwelijke Rocky genoemd. Onzin. Million Dollar Baby is het diapositief van Rocky. De film plaatst grote vraagtekens bij de filosofie dat op de sociale ladder voor iedere harde werker altijd een plek is gereserveerd.

Regie: Aki Kaurismäki

Een man is zijn geheugen kwijt sinds hij met een knuppel in elkaar is geslagen. Middendeel van Kaurismäki's drieluik over het hedendaagse Finland, in prachtige kleuren en met bondige, droogkomische dialogen. Het verhaal is simpel , de stijl sober en onnadrukkelijk, en hij staat zijn acteurs nauwelijks expressie toe. Toch is The Man Without a Past rijk aan tederheid en troost.

Vanwege de grote belangstelling voor de Volkskrant Filmfestival-actie van vorig jaar, brengt de Volkskrant, samen met A-Film, opnieuw een serie van tien meesterlijke speelfilms uit. Het zijn recente, prijswinnende films van regisseurs die tot de top van de hedendaagse cinema worden gerekend.