Vrijdag zijn de prijzen voor de 46ste editie van International Film Festival Rotterdam uitgereikt. De VPRO Big Screen Award, die wordt toegekend door een publieksjury, ging dit jaar naar de Singaporese roadmovie Pop Aye van debutant Kirsten Tan.

Pop Aye is het speelfilmdebuut van de Singaporese regisseur Kristen Tan en verhaalt over een gedesillusioneerde architect. Op een dag spot hij Pop Aye, de olifant uit zijn jeugd, in de straten van Bangkok. Samen beginnen ze aan een reis met als eindbestemming het dorp waar ze opgroeiden.

De jury over Pop Aye: 'Alle genomineerde films toonden kleurrijke personages die op hun eigen manier omgaan met herinneringen en verwachtingen, elk verteld vanuit een uniek standpunt. De winnaar blonk uit in al deze aspecten en maakte ons tegelijkertijd aan het lachen en huilen, zonder zoetsappig te worden. De film geeft hoop in een tijd waarin mensen elkaar proberen te begrijpen, verteld door een man en een olifant.'

Over de VPRO Big Screen Award

De prijs is in 2013 het leven geroepen om de release van kwalitatief sterke films in de Nederlandse filmtheaters te be​vorderen. Sinds vorig jaar heeft de VPRO zich aan de prijs verbonden, waardoor de winnende film ook via tv een groot publiek zal bereiken. De VPRO Big Screen Award heeft een totale waarde van €30.000. 

De vijfkoppige publieksjury, samengesteld door VPRO en IFFR uit meer dan tweehonderd aanmeldingen, bestond dit jaar uit Ruud Bakker, Margot Heijnsbroek, Brecht Hermans, Michael Middelkoop en Sarina Trejic. 

De eerste VPRO Big Screen Award ging in 2016 naar Les ogres van Léa Fehner.

Overige prijswinnaars

Hivos Tiger Award
Sexy Durga van Sanal Kumar Sasidharan

Special Jury Award 
Rey van Niles Atallah

Warsteiner Publieksprijs
Moonlight van Barry Jenkins

FIPRESCI Award
Pela janela van Caroline Leone

KNF Award
King of the Belgians van Peter Brosens en Jessica Woodworth

NETPAC Award (beste Aziatische speelfilm)
Children Are Not Afraid of Death, Children Are Afraid of Ghosts

Dioraphte Award (publieksprijs voor Hubert Bals-films)
La Flor (Parte 1) van Mariano Llinás

MovieZone Award (jongerenjury)
Quality Time van Daan Bakker

Bright Future Award
Mes nuits feront écho van Sophie Goyette

Meer over Pop Aye