De film Nina heeft tijdens de Awards Ceremony van International Film Festival Rotterdam (IFFR) de VPRO Big Screen Award 2018 gewonnen. De prijs is toegekend door een publieksjury. Nina van de jonge Poolse regisseur Olga Chajdas wordt uitgebracht in de Nederlandse bioscopen, aangekocht door de VPRO en uitgezonden op NPO 2.

Over Nina
Na twintig jaar zit het huwelijk van Nina en Wojtek op een dood spoor, deels omdat ze geen kinderen kunnen krijgen. Als ze een jonge vrouw, Magda, leren kennen, proberen ze haar over te halen draagmoeder te worden van hun kind, maar de situatie wordt ingewikkeld als Nina zich plotseling tot Magda voelt aangetrokken.

De jury over Nina: 'De winnende film is een universeel verhaal over liefde, identiteit, hoop en over het ontkomen aan verwachtingen van de maatschappij. Nina geeft geen simpele oplossingen maar brengt de kijker een persoonlijke ervaring. Ondersteund door een prachtige beeldtaal en schitterend acteerwerk van de hoofdpersonages is Nina van Olga Chajdas de terechte winnaar van de VPRO Big Screen Award 2018.'

De VPRO-publieksjury, die is samengesteld door VPRO en IFFR uit meer dan honderd aanmeldingen, koos Nina van Olga Chajdas uit de acht deelnemende films. De overige zeven waren An Evening with Beverly Luff Linn van Jim Hosking, Father to Son van Hsiao Ya-chuan, The Guilty van Gustav Möller, An Impossibly Small Object van David Verbeek, Night Comes On van Jordana Spiro, Pity van Babis Makridis en Tiempo compartido van Sebastián Hofmann.

Over de VPRO Big Screen Award

De prijs is in 2013 het leven geroepen om de release van kwalitatief sterke films in de Nederlandse filmtheaters te be​vorderen. Sinds 2016 heeft de VPRO zich aan de prijs verbonden, waardoor de winnende film ook via tv een groot publiek zal bereiken. De VPRO Big Screen Award heeft een totale waarde van €30.000. 

De vijfkoppige publieksjury, samengesteld door VPRO en IFFR uit meer dan honderd aanmeldingen, bestond dit jaar uit Miriam van den Brink, Nazanin Hedayati, Jasper Jacobs, Mees van Rooij, Tessa Verrijp.

De eerste VPRO Big Screen Award ging in 2016 naar Les ogres van Léa Fehner. In 2017 won Pop Aye van Kirsten Tan.

Overige prijswinnaars

Publieksprijs
The Guilty van Gustav Möller

Hivos Tiger Award
The Widowed Witch van Cai Chengjie

Special Jury Award (scenario)
Rami Alayan - The Reports on Sarah and Saleem

Bright Future Award
Azougue Nazaré van Tiago Melo

FIPRESCI Award
Balekempa van Ere Gowda

KNF Award
Zama van Lucrecia Martel

NETPAC Award (beste Aziatische speelfilm)
Nervous Translation van Shireen Seno

Hubert Bals Fund Audience Award
The Reports on Sarah and Saleem van Muayad Alayan

Found Footage Award
Newsreel 63 - The Train of Shadows van Nika Autor

IFFR Youth Jury Award
The Guilty van Gustav Möller

Meer over Nina/IFFR