Verenigde Staten 1997. Documentaire van Gene Feldman. Met o.a. Maria Cooper-Janis, Edward Dmytryk, Jane Greer, Charlton Heston en James Hill.

VPRO Cinema

Gary Cooper (1901-1961) was ongetwijfeld een van de grootste en populairste helden uit de gouden tijd van Hollywood. Hij was een self-made man die nooit toneelschool liep, maar die zich in de jaren 1920 deed opmerken als stuntman, met vooral paardrijden als zijn expertise. Toen hij in 1926 moest invallen voor een acteur die zich terugtrok uit de productie van THE WINNING OF BARBARA WORTH deed hij zich opmerken, om een jaar later met WINGS de gunst van het publiek te winnen. Hij bleef onafgebroken doorwerken tot aan zijn dood. Hij kreeg twee oscars: voor SERGEANT YORK (1942) en HIGH NOON (1953), de film die hem onsterfelijk zou maken. Jarenlang zou hij tussen de top-vijf moneymakers van Hollywood fungeren. In 1961 ontving een uiterst emotionele James Stewart een ere-oscar voor 'Coop' en toen was de wereld ervan overtuigd dat hij niet lang meer te leven had. Gary's dochter Maria Cooper-Janis is de gids doorheen leven en werk van haar vader en toont heel wat zeldzame privé- opnamen. Ze gaat ook zijn buitenechtelijke relatie met Patricia Neal, die hij ontmoette tijdens de opnamen van THE FOUNTAINHEAD, niet uit de weg. Een schitterende hulde aan een legendarische acteur. Matthew Ranson stond in voor de montage en voor de fotografie.

credits

Regie:
Gene Feldman
Cast:
Maria Cooper-Janis, Edward Dmytryk, Jane Greer, Charlton Heston, James Hill, Joan Leslie, A. C. Lyles, Jim Mahoney, Jeffrey Meyers, Patricia Neal, Peter Mark Richman, George C. Scott, Walter Seltzer
Productie:
Gene Feldman, Suzette Winter, Stephen Janson, Lisa Ann Everson
Muziek:
Byron Janis, Richard Fiocca
Jaar:
1997
Alt. titels:
Face of A Hero, The, Cooper, Gary
Genres:
Documentaire, Biografie
Trefwoorden:
Film over Film
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen