Frankrijk 1996. Documentaire van Serge Le Péron. Met o.a. Antoine Duhamel, Marcel Carné, Bruno Brévant, Germaine Montero en Alexandre Trauner.

VPRO Cinema

Een portret van de in 1905 als Jozsef Kozma in Budapest geboren componist, die in 1929 zijn geboorteland verliet en zich in Duitsland vestigde. Bij de opkomst van het nazisme, in 1933, vluchtte hij naar Frankrijk. Een ontmoeting met de dichter Jacques Prévert was voor hem van levensbelang. Prévert introduceerde hem bij cineast Marcel Carné, die hem op zijn beurt zijn eerste kans gaf als componist van filmmuziek. Kosma zette echter ook teksten van o.a. Prévert op muziek, wat o.a. resulteerde in het klassieke Les feuilles mortes. Tijdens WO II werkte hij al jood gewoon verder onder het pseudoniem Georges Mouque. Ook zijn zoon Vladimir werd een veel gevraagd Frans filmcomponist. Hij stierf in 1969. Naast fragmenten uit films waaraan Kosma meewerkte delen een reeks mensen die hem persoonlijk kenden hun persoonlijke ervaringen met de camera. Le Péron schreef het scenario samen met Nicole Bornand-Lacombe. Montage is van Janice Jones. Ivan Kozelka stond achter de camera.

credits

Regie:
Serge Le Péron
Cast:
Antoine Duhamel, Marcel Carné, Bruno Brévant, Germaine Montero, Alexandre Trauner, Jacques Prévert, Pierre Tourenne, Juliette Gréco, Renée Lichtig, Serge Baudo, Madeleine Riffaud, Marc Perronne, Françoise Tillard
Scenario:
Le Péron
Productie:
Yves Jeanneau, Christine Le Gaffe
Camera:
Ivan Kozelka
Jaar:
1996
Alt. titels:
Joseph Kosma, Kosma, Joseph
Genres:
Documentaire, Biografie
Trefwoorden:
Film over Film
Landen:
Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen