Verenigde Staten 1929. Komedie van Leo McCarey. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, James Finlayson, Tom Kennedy en Harlean Carpentier.

VPRO Cinema

Één groep Amerikanen vecht nu nog steeds voor hun vrijheid: de gevangenen. Zoals Stan en Ollie, die zojuist ontsnapt zijn. In hun haast hebben ze elkaars broek aangetrokken en tracht die maar eens onopgemerkt te verwisselen in het midden van de stad. In een wanhoopspoging belanden ze boven op het geraamte van een in aanbouw zijnde hoogbouw. Zelden zagen we zulke duizelingwekkende gags als in dit juweeltje dat tot de allerbeste korte films van de 'jongens' gerekend mag worden. Niet enkel de vaart is duizelingwekkend, maar de acrobatische toeren die ze hoog boven de stad uithalen werden zelden geëvenaard. Als de dame die in een taxi stapt je bekend voorkomt heb je gelijk. Het is namelijk Jean Harlow die hier, onder haar echte naam Harlean Carpentier, een van haar eerste rolletjes speelt. McCarey schreef het scenario en de tussentitels van deze stomme film zijn van H.M. Walker. George Stevens was verantwoordelijk voor de fotografie.

credits

Regie:
Leo McCarey
Cast:
Stan Laurel, Oliver Hardy, James Finlayson, Tom Kennedy, Harlean Carpentier, Harry Bernard, Ed Brandenberg, Sam Lufkin, Jack Raymond, Jack Hill
Scenario:
H.M. Walker, Leo McCarey
Productie:
Hal Roach
Camera:
George Stevens
Jaar:
1929
Alt. titels:
Liberty, Criminals at large
Genres:
Komedie, Experimenteel
Trefwoorden:
Klucht
Landen:
Verenigde Staten