Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk 1999. Drama van Benjamin Ross. Met o.a. Liev Schreiber, James Cromwell, Melanie Griffith, John Malkovich en Roy Scheider.

VPRO Cinema

Orson Welles krijgt van RKO de volledige vrijheid voor het maken van een speelfilm. De hele productie wordt lange tijd met veel geheimzinnigheid omgeven en ontaardt in een reeks botsingen tussen grote ego's. Hearst, een rijke krantenmagnaat, meent door rondgaande geruchten en het uiteindelijke resultaat in 'Citizen Kane' zijn ongeautoriseerde biografie te herkennen en doet er alles aan de uitbreng van de film tegen te houden. Hearst wordt het hardst geraakt in datgene wat hij het meeste liefheeft: de actrice Marion Davies (Melanie Griffith) zijn maitresse. 'Citizen Kane' suggereert dat Davies Hearst verlaat, onder andere vanwege zijn overmatig alcoholgebruik. In werkelijkheid dronk Hearst geen druppel en is Davies tot het einde haar minnaar trouw gebleven. Ondanks de enorme budgetoverschrijding, de talloze conflicten op de set, de obstructiepogingen van de rijkste man van Amerika en het doodzwijgen van de film in alle Hearst-kranten, werd Welles film uitgebracht en een wereldsucces.

credits

Regie:
Benjamin Ross
Cast:
Liev Schreiber, James Cromwell, Melanie Griffith, John Malkovich, Roy Scheider, Brenda Blethyn, Liam Cunningham, David Suchet, Fiona Shaw
Scenario:
John Logan
Productie:
Sue Armstrong
Camera:
Mike Southon
Muziek:
John Altman
Montage:
Alex Mackie
Jaar:
1999
Alt. titels:
Orson Welles' RKO 281
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Melodrama, Film over Film
Landen:
Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk

op televisie
0 uitzendingen

RKO 281 (1999) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken