Verenigd Koninkrijk 1998. Documentaire van Tony Knox. Met o.a. Saul Zaentz, Anthony Minghella, Alan Ginsberg, Al Bendich en Michael Douglas.

VPRO Cinema

Portret van een van de meest markante onafhankelijke producenten van Amerika. Saul Zaentz werd geboren te New Jersey in 1921 als zoon van joodse immigranten. Hij was sergeant-majoor tijdens WOII en nadien gokker en kippenkweker alvorens hij zich in de jaren 1950 voor de muziekwereld ging interesseren. Hij had een neus voor wat het publiek wou en dit maakte hem in die middens erg populair. Eind jaren 1960 kocht hij Fantasy Records op en de eerste groep die hij onder contract nam was Creedence Clearwater Revival. Op zijn vijftigste begon hij zich voor film te interesseren. Zijn eerste productie was PAYDAY (1972). Daarna had hij reeds een voltreffer met ONE FLEW OVER THE CUCKOO`S NEST (1975), gevolgd door de tekenfilm THE LORD OF THE RINGS (1978). Op vraag van Milos Forman produceerde hij in 1984 het grandiose AMADEUS, dat een van de grootste successen werd van het jaar. Daarna volgden MOSQUITO COAST (1986), THE UNBEARABLE LIGHTNESS OF BEING (1988), AT PLAY IN THE FIELDS OF THE LORD (1990), om dan weer in de roos te schieten met THE ENGLISH PATIENT (1996). Acht films die in totaal 22 Oscars bij elkaar haalden. Zaentz werd de specialist van verfilmingen van 'onverfilmbare' boeken of toneelstukken. Enkele van zijn medewerkers leggen hun eigen getuigenissen af over de producent. Melvyn Bragg leidt de interviews. Montage is van Nicola Clemens. Achter de camera stonden Simon Fanthorpe en Les Young.

credits

Regie:
Tony Knox
Cast:
Saul Zaentz, Anthony Minghella, Alan Ginsberg, Al Bendich, Michael Douglas, Milos Forman, Jean-Claude Carrière, Walter Murch, Juliette Binoche
Productie:
Tony Knox, Amanda Hobbs
Jaar:
1998
Alt. titels:
Zaentz, Saul
Genres:
Documentaire, Biografie
Trefwoorden:
Film over Film
Landen:
Verenigd Koninkrijk

op televisie
0 uitzendingen

Saul Zaentz (1998) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken