Verenigd Koninkrijk 1998. Documentaire van Daniel Wiles. Met o.a. Gary Oldman, Derek Malcolm, Stephen Frears, Mrs. Oldman en Roger Williams.

VPRO Cinema

Gary Oldman werd geboren in 1958 en groeide op in Zuid-Oost Londen. Toen hij zeven was gingen zijn ouders uit elkaar. Hij droomde ervan pianist te worden, maar dat lukte hem niet. Dan sloot hij maar aan bij een toneelgezelschap waar hij onder de vleugels genomen werd door Roger Williams die zijn mentor werd. De Royal Academy of Dramatic Arts weigerde hem als leerling op te nemen wegens gebrek aan talent. In het Rose Bruford College oordeelde men er anders over en na zijn studies begon Gary op te treden in toneelstukken, tot hij in 1986 door Alex Cox geëngageerd werd voor de rol van punkkoning Sid Vicious in SID AND NANCY. Hij werd op slag beroemd en ook zijn volgende rol, deze van toneelschrijver Joe Orton in PRICK UP YOUR EARS van Stephen Frears was een schot in de roos. Lang duurde het niet of hij ging Amerika veroveren met films als STATE OF GRACE, BRAM STOKER'S DRACULA en TRUE ROMANCE. De acteur praat onomwonden over zijn drankprobleem waaraan een einde kwam toen hij tijdens de opnamen van THE SCARLET LETTER in elkaar stortte. Anthony Hopkins zegt over hem: "Hij is een rebel, een destructieve gek, dus heeft hij alles wat een groot acteur moet hebben.". De documentaire werd gefilmd tijdens de opnamen van NIL BY MOUTH, Oldmans eerste film als regisseur/scenarist. Melvyn Bragg leidde de interviews met Oldman en een aantal mensen die hem van nabij kennen, w.o. zijn moeder en Hopkins. Tim Pearce stond in voor de montage. Fotografie is van Steve Buckland.

credits

Regie:
Daniel Wiles
Cast:
Gary Oldman, Derek Malcolm, Stephen Frears, Mrs. Oldman, Roger Williams, Percy Steven, Anthony Hopkins, Kathy Burke, Douglas Urbanski
Productie:
Daniel Wiles, Peter Whittle
Camera:
Steve Buckland
Jaar:
1998
Alt. titels:
Oldman, Gary
Genres:
Documentaire, Biografie
Trefwoorden:
Film over Film
Landen:
Verenigd Koninkrijk

op televisie
0 uitzendingen

Gary Oldman (1998) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken