Italië/België/Frankrijk 1999. Komedie van Jean-Philippe Toussaint. Met o.a. Tom Novembre, Mireille Perrier, Marie-France Pisier, Bruce Campbell en Dolorès Chaplin.

VPRO Cinema

Een filmploeg neemt, o.l.v. een zelfingenomen regisseur (Novembre), een langspeler op in een ijsbaan. De regisseur heeft een boontje voor zijn steractrice (Chaplin) en kijkt daarom met lede ogen naar haar verhouding met de mannelijke hoofdrolspeler (Campbell). De regisseur wordt bovendien steeds gevolgd door een tv-camera daar zijn producente (Pisier) het plan heeft opgevat een 'Making Of' te verwezenlijken. Een leuke, onderhoudende komedie over het draaien van een langspeelfilm. Het grappige verhaal zit vol onverwachte situaties en al is het meer een aaneenschakeling van kleine sketches, toch blijft het een homogeen geheel. De Belgische regisseur/scenarist Toussaint vertelt het wel en wee van een filmploeg tijdens het draaien, met de nodige zelfrelativerende spot, maar zonder overdrijvingen of onlogische plotwendingen. De acteurs zijn met zorg gekozen en de Vlaamse regisseur Deruddere personifiëerd op onvergelijkbare wijze een cameraman die niet twijfelt aan zijn eigen talent en belang. Geen grote film, wel een frisse blik achter de schermen bij de productie van een film, zonder dat 'inside jokes' het geheel onverteerbaar maken voor de modale filmkijker. Achter de camera nam Jean-François Robin plaats.

credits

Regie:
Jean-Philippe Toussaint
Cast:
Tom Novembre, Mireille Perrier, Marie-France Pisier, Bruce Campbell, Dolorès Chaplin, Jean-Pierre Cassel, Dominique Deruddere, Eva Ionesco
Productie:
Anne-Dominique Toussaint, Pascal Judelewicz
Muziek:
Johannes Brahms, David Bowie, Placebo
Jaar:
1999
Alt. titels:
Patinoire, La
Genres:
Komedie
Trefwoorden:
Film over Film
Landen:
Italië, België, Frankrijk

op televisie

0 uitzendingen

La patinoire (1999) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken