Tsjechië 1997. Drama van Hynek Bočan. Met o.a. Jiři Schmitzer, Vladimir Dlouhí, Karel Heřmánek, Miro Noga en Leoš Suchařípa.

VPRO Cinema

In 1958, twee jaar later zelfs dan in de Sovjetunie, begon het toenmalige Tsjechoslowakije met de herziening van de meest opvallende gevallen van machtsmisbruik en misbruik van de wet. Op rechtbanken verschenen vooral die mensen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Rechtbanken die berucht waren geworden om hun genocidale en sadistische methoden in hun aanpak van politieke gevangenen. Enkele maanden later werden zij zelf geïnterneerd en kwamen zij terecht tussen de mannen en vrouwen wier levens zij hadden verwoest. Zij moesten b.v. het dodelijk werk in uranium-mijnen doen. De onmenselijke werkcondities in de kampen van de jaren 1950 waar de 'vijanden van het socialisme' waren opgesloten, worden realistisch weergegeven. Historisch ware situatie die 'rechters' tot gevangenen maakte is frappant tijdssymbool en aanleiding tot bezinning over waarden en hun relativiteit naast vraag over schuld en vergelding. Het scenario is van Jirí Stránský naar zijn eigen verhaal. Het camerawerk is van Ivan Slapeta. Stereo.

credits

Regie:
Hynek Bočan
Cast:
Jiři Schmitzer, Vladimir Dlouhí, Karel Heřmánek, Miro Noga, Leoš Suchařípa, Milan Šteindler, Radek Holub, Arnost Goldflam
Scenario:
Jirí Stránský
Productie:
Helena Slavikova
Camera:
Ivan Slapeta
Muziek:
Ludwig van Beethoven, Jirí Stivin
Jaar:
1997
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Gevangenisfilm, Politiek
Landen:
Tsjechië

op televisie
0 uitzendingen

Bumerang (1997) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken