Verenigde Staten 1998. Documentaire van David Castell. Met o.a. Stephen Ambrose, Barney Oldfield, Tom Hanks, Dale Dye en C. Berry Savory.

VPRO Cinema

Met zijn film SAVING PRIVATE RYAN keerde Steven Spielberg nogmaals terug naar WO II. De fascinatie voor de periode 1930-45, waarin het grootste deel van zijn films zich afspelen, heeft Spielberg ge[KA3]erfd van zijn vader. In SAVING PRIVATE RYAN vertelt hij de lotgevallen van een regiment soldaten dat, na de landing in Normandi[KA3]e, achter de vuurlinies op zoek moeten gaan naar een gedropte para, wiens drie broers reeds sneuvelden. De legeroverheid wil de laatste Ryan redden en naar zijn moeder terugsturen. Spielberg maakt van de oorlog geen sensationeel superspektakel, maar brengt een realistisch beeld van de landing op Omaha Beach op 6 juni 1944, waarbij meer dan vijfduizend gealli[KA3]eerde soldaten sneuvelden. Volgens verschillende overlevenden van dit belangrijk keerpunt van WOII toont Spielberg de hel zoals ze in werkelijkheid was, zonder de glamour van Hollywood. Als illustratie worden fragmenten getoond uit oorlogsfilms als BATTLEGROUND, D-DAY: THE SIXTH OF JUNE, THE SANDS OF IWO JIMA en THE LONGEST DAY, met als toemaatje enkele sc[KA2]enes uit de 8-mm debuutfilm van Spielberg ESCAPE TO NOWHERE (1960), die zich reeds tijdens WO II afspeelde. Meer een goed gedocumenteerde aanvulling op de film, dan een documentaire volgens de simpele making of-formule. Castell schreef het scenario en Roger Penny stond in voor de montage. Achter de camera nam Philip Bradshaw plaats. Stereo.

credits

Regie:
David Castell
Cast:
Stephen Ambrose, Barney Oldfield, Tom Hanks, Dale Dye, C. Berry Savory, Steven Spielberg, Matt Damon, Janusz Kaminski, 'Dutch' Schultz
Productie:
David Castell, Colin Burrows
Muziek:
John Williams
Jaar:
1998
Alt. titels:
Making of Saving Private Ryan, The
Genres:
Documentaire, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Oorlogsfilm, Film over Film
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Return to Normandy (1998) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken