Verenigde Staten 1922. Avonturenfilm van Allan Dwan. Met o.a. Douglas Fairbanks, Wallace Beery, Enid Bennett, Alan Hale en Sam De Grasse.

VPRO Cinema

Terwijl Koning Richard Leeuwenhart (Beery) met zijn kruistochten bezig is, grijpt zijn valse broer John (De Grasse), geholpen door de Sheriff van Nottingham (Lowery) de macht. De Hertog van Huntington (Fairbanks) blijft zijn koning echter trouw en vormt een bende die een schuilplaats vindt in Sherwood Forest. Onder de naam Robin Hood besteelt hij de rijken om het geld, gestolen door de gemene adellijken, terug aan de armen te geven. Als John dan nog de mooie Lady Marian Fitzwalter (Bennett), die met Robin Hood verloofd was, tot een huwelijk wil dwingen komt de strijd tot een hoogtepunt. Nog steeds een van de hoogtepunten van de zwijgende film (toen de duurste film ooit gemaakt), met schitterende decors, fraaie kleding en duizenden figuranten. Het dynamische spel en duizelingwekkende stunts van Fairbanks (soms wel wat operette-achtig naar moderne maatstaven) dompelen de toeschouwer onder in een wervelende opeenvolging van actie, avontuur en humor, vooral met een onverbeterlijke Hale als Little John. De kenners van oude films zullen onder de stadsbevolking ongetwijfeld Mary Pickford (Fairbanks toenmalige echtgenote en een van de populairste vedetten van dat ogenblik) herkennen. Lotta Woods baseerde het scenario op een verhaal van Elton Thomas (een alias van Fairbanks). Achter de camera stond Arthur Edeson.

credits

Regie:
Allan Dwan
Cast:
Douglas Fairbanks, Wallace Beery, Enid Bennett, Alan Hale, Sam De Grasse, Paul Dickey, William Lowery, Roy Coulson, Billie Bennett, Merrill McCormick, Wilson Benge, Williard Louis, Maine Geary, Lloyd Talman, Kid McCoy, Bull Montana
Scenario:
Lotta Woods
Productie:
Douglas Fairbanks
Camera:
Arthur Edeson
Jaar:
1922
Genres:
Avonturenfilm, Actiefilm, Romantiek, Historische film
Trefwoorden:
Avonturenfilm, Romantisch drama
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Robin Hood (1922) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken