Frankrijk 1997. Documentaire van Evelyne Ragot. Met o.a. Amália Rodrigues, Alain Oulman, Beatriz De Conseção, Mísia en Paulo Bragança.

VPRO Cinema

De fado ontstond tweehonderd jaar geleden in Brazilië. Zeelieden brachten deze typische zangstijl naar Portugal waar deze door het volk geadopteerd werd. Ten tijde van de dictatuur diende de fado als strijdlied, waarin het protest van het gewone volk geformuleerd werd. In wezen drukt de fado liefde, tederheid, hoop en verdriet uit. Er is een fado voor de toeristen, commercieel, oppervlakkig en weinig zeggend. Maar de echte fado zingt men thuis, op straat, op de markt, in de kroeg, komt uit het hart en zit vol met diepgaande gevoelens die rechtstreeks de ziel aanspreken. De fado is de spiegel van het sociale leven in Portugal. Deze documentaire schetst de diverse aspecten van de fado en toont de mensen die hem zingen, privé of beroepsmatig. Wie ook zingt, steeds praat men met bewondering over Amália Rodrigues, de overleden koningin van de fado. Van haar wordt dan ook een portret geschetst. Een verhelderend dokument dat de liefhebbers zeker niet mogen missen. Ragot schreef tevens het scenario. Sylvie Pontoizeau monteerde de film en Katell Djann, Evelyne Ragot en Arnaud Lebel hanteerden de camera.

credits

Regie:
Evelyne Ragot
Cast:
Amália Rodrigues, Alain Oulman, Beatriz De Conseção, Mísia, Paulo Bragança, Madredeus, Pedro Ayres Magalhães, Teresa Salgueiro, José Peixote, Carlos Maria Trindade, Anibal Azevedo Boavida, Judite Pinto, Flora, António Proznça, José Carvalinho, José Braga, José Inácio, Francisco Peres, Arninio De Tulo
Productie:
Gérard Pont, Gérard Lacroix, Caroline Candille
Jaar:
1997
Alt. titels:
Fado, une nostalgie atlantique, O, Atlantische Sehnsucht, Eine, Nostalgie atlantique, Une, Fado, O
Genres:
Documentaire, Muziek
Trefwoorden:
Popmuziek
Landen:
Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen