Zwitserland/Canada 1994. Documentaire van Peter Mettler. Met o.a. Andreas Zuest, Charles Bagnall, Steve Bosniak, Gerald Packer en Gavin Connor.

VPRO Cinema

Een ploeg cineasten en technici verlaat de bewoonde wereld om in Churchill, Manitoba in het Canadese Hoge Noorden het noorderlicht te filmen. Ze komen terecht in een wereld zonder electriciteit, die steeds bedekt is onder een laag sneeuw en ijs. Hier rest hun niets anders dan geduldig afwachten, 's nachts in de barre kou, tot het natuurverschijnsel zich voordoet. Het resultaat is adembenemend. Magistrale lichteffecten worden gevangen door de camera van regisseur/scenarist/monteur Mettler en Gerald Packer. Volgens de inboorlingen wordt het noorderlicht gevormd door de geesten van de doden die de levenden begroeten. Het materiaal van Mettler wordt aangevuld met beelden uit de ruimte. Vanuit Space Lab 3 op een Challenger sateliet wordt het ontstaan van het noorderlicht gefilmd. Dr. Don Lind legt uit wat deze auroras juist zijn en waardoor ze veroorzaakt worden. Wie enigszins belang stelt in dit natuurverschijnsel moet deze prachtige documentaire zien, ondanks de langdradigheden in de eerste helft. Enkel in de bioscoop komen de feeërieke beelden tot hun recht, maar de kans is klein dat je hem daar te zien krijgt.

credits

Regie:
Peter Mettler
Cast:
Andreas Zuest, Charles Bagnall, Steve Bosniak, Gerald Packer, Gavin Connor, Alex Ouskan, Flora S.N. Beardy, Ed Bazlik, Kees Verspeek, Hugh Hagpi, Alex Tolton, Brian Ladoon, Don Lind, Joseph Natakok
Productie:
Peter Mettler, Mike Mann, Ingrid Veninger, Alexandra Gill
Camera:
Peter Mettler
Muziek:
Jim O'Rourke
Jaar:
1994
Alt. titels:
Aurores boréales
Genres:
Documentaire
Trefwoorden:
Milieufilm
Landen:
Zwitserland, Canada

op televisie
0 uitzendingen

Picture of Light (1994) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken