Duitsland 1997. Documentaire van Rudi Dolezal en Hannes Rossacher. Met o.a. Joe Cocker, Tina Turner, Ray Charles, Tom Jones en Eric Clapton.

VPRO Cinema

Een verslag van de bewogen carrière van de Britse popzanger Joe Cocker, de blanke man met de zwarte stem. Dertig jaar na zijn doorbraak staat hij nog steeds aan de top. Hij overleefde elke verandering in de popwereld. Hij werd geboren in Sheffield op 20 mei 1944 als John Howard Cocker. Hij groeide op in de arbeiderswijk van de indrustriestad. In de school viel hij al vlug op door zijn warme stem. Invloeden kreeg hij van de skiffle-rock van Lonnie Donegan, de blues-ballads van Ray Charles en de jazz-blues van Muddy Waters. In 1959 vormde hij zijn eerste groepje, The Chevalliers. Nadien werd hij een lokale bekendheid als Vance Arnold. In 1967 werd hij ontdekt door producer Denny Cordell en in 1968 brak hij internationaal door met 'With A Little Help From My Friends'. Dank zij zijn optreden in Woodstock werd hij een superster. De film brengt veel, voordien nog nooit vertoond, archiefmateriaal en interviews met Cocker in diverse stadia van zijn loopbaan. De makers praten tevens met een aantal mensen die de succesrijke zanger van dichtbij hebben meegemaakt. Cocker wijdt zonder schroom uit over de 'drugperiode' in zijn leven en hoe hij er tenslotte aan ontsnapte. Tussendoor krijgen we een palet van zijn populairste songs te horen in live- uitvoeringen. Niet te missen voor de fans. Peter Koköfer schreef het scenario. Ivo Kaloper stond in voor de research en Andreas Schneider monteerde. Nieuw materiaal werd gefilmd door Steve Shutter. Stereo.

credits

Regie:
Rudi Dolezal, Hannes Rossacher
Cast:
Joe Cocker, Tina Turner, Ray Charles, Tom Jones, Eric Clapton, Denny Cordell, Chris Stainton, Rita Coolidge, Leon Russel, Jim Keltner, Harold Cocker, Jerry Moss, Don Was, Pam Cocker
Scenario:
Peter Koköfer
Productie:
Rudi Dolezal, Hannes Rossacher, Thorsten Simon, Eva Deutinger
Camera:
Steve Shutter
Muziek:
Joe Cocker, Jennifer Warnes, Mad Dogs & Englishmen, Lonnie Donegan, Ray Charles, Muddy Waters
Jaar:
1997
Alt. titels:
Joe Cocker, Cocker, Joe
Genres:
Documentaire, Biografie, Muziek
Trefwoorden:
Popmuziek, Rock 'n' roll
Landen:
Duitsland

op televisie
0 uitzendingen

Pop Galerie: Joe Cocker (1997) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken