Italië/Duitsland/Frankrijk 1972. Drama van Georges Franju. Met o.a. Jean Babilée, Roger Blin, Kurt Großkurth, Luis Masson en Margo Lion.

VPRO Cinema

In juli 1888 monstert stuurman Marlow (Babil[KA1]ee) af van de Vidar in Singapore om het bevel te nemen over de cargo Otago, waar stuurman Burns (Blin) zijn tweede in bevel is. Marlows voorganger stierf onder mysterieuze omstandigheden. In de haven van Bankok moeten ze een tijdje wachten op een lading suiker. Marlow wordt gefascineerd door Alice (Lion), de frele dochter van handelaar Jacobus (Großkurth). Deze dringt Marlow een lading aardappelen op. Eens terug op zee breekt er een ziekte uit aan boord. Volgens Burns is het de vloek van de vroegere kapitein. Geplaagd door warmte en windstilte stijgt de spanning aan boord. Bovendien beginnen de aardappelen te rotten en verspreiden een ondraaglijke geur. Een trage film met een broeierige sfeer. Franju weet zijn verhaal over de strijd tegen het noodlot haarfijn te brengen, met afgewogen, beheerste vertolkingen. Hij blijft de plot en de sfeer van het verhaal van Joseph Conrad zeer trouw, waardoor de film tevens een grote literaire waarde meekrijgt. Schitterend scenario van Franju en Louis Guilloux. Voor de fotografie was Marcel Fradetal verantwoordelijk. Een veel te weinig gekende film van grootmeester Franju. Duitse coproductietitel: DIE SCHATTENLINIE.

credits

Regie:
Georges Franju
Cast:
Jean Babilée, Roger Blin, Kurt Großkurth, Luis Masson, Margo Lion, Jacqueline Parent, Raymond Jourdan, Jacques Bernard, Jean-Paul Thibout, Ham Chau Leong, Martine Chevalier, Sylvie Feit, Yolande Brécourt, Jean Lemaître, Paul Panya Lakshana, Tino Carraro
Productie:
Robert A. Vélin, Etienne F. Laroche
Muziek:
Roland De Candé
Jaar:
1972
Alt. titels:
Ligne d'ombre, La, Die Schattenlinie, Schattenlinie, Die
Genres:
Drama, Avonturenfilm, Historische film
Trefwoorden:
Kostuumdrama, Melodrama, Avonturenfilm, Kroniek
Landen:
Italië, Duitsland, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

La ligne d'ombre (1972) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken