Frankrijk/Verenigd Koninkrijk 1992. Documentaire van Joshua Waletzky. Met o.a. Lucille Fletcher, James Stewart, Louis Kaufman, Don Cristlieb en David Raksin.

VPRO Cinema

Een goed gedocumenteerd portret van Bernard Herrmann (1911- 1975), de componist die vooral bekendheid verwierf door zijn samenwerking met Orson Welles en Alfred Hitchcock. Op zijn twee[KA3]entwintigste begon hij te componeren voor de radio. Zo kwam hij in contact met Welles en diens Mercury-Theater. Toen deze met CITIZEN KANE debuteerde in Hollywood nam hij Herrmann mee. Al vlug werd hij een gerespecteerd componist die echter gevreesd werd voor zijn driftbuien. In 1956 begon zijn samenwerking met Hitchcock voor THE TROUBLE WITH HARRY, een partnership dat eerst in 1966 met ruzie zou eindigen toen Hitch een liefdesthema vroeg voor TORN CURTAIN en Herrmann dit weigerde. Hij trok zijn hele score terug en John Addison kreeg de opdracht een nieuwe te schrijven. In deze documentaire wordt een sc[KA2]ene uit die film getoond zoals Hitch ze in de film bracht en zoals Herrmann ze zag met zijn muziek. Een hele reeks mensen die Herrmann goed kenden komen aan het woord en maken hiervan een onthullend beeld dat ons de man achter de kunstenaar toont. Waletzky schreef het scenario en monteerde de film. Fragmenten uit o.a. CITIZEN KANE, THE GHOST AND MRS. MUIR, ON DANGEROUS GROUND, CAPE FEAR (1961), NORTH BY NORTHWEST, THE MAN WHO KNEW TOO MUCH, PSYCHO, TORN CURTAIN, LA MARIEE ETAIT EN NOIRE, SISTERS en TAXI DRIVER (zijn laatste score). Nieuw beeldmateriaal is van Mark Daniels en Jeffrey Feldman.

credits

Regie:
Joshua Waletzky
Cast:
Lucille Fletcher, James Stewart, Louis Kaufman, Don Cristlieb, David Raksin, Elmer Bernstein, Paul Hirsch, Christopher Palmer, Royal S. Brown, Norman Corwin, Claude Chabrol, Virginia Majewski, Alan Robinson, Claudine Bouché, Martin Scorsese
Productie:
Margaret Smilow, Roma Baran, Richard Copans, Yves Jeanneau, Christine Le Goff, Judith Aley, Françoise Buraux
Camera:
Mark Daniels
Jaar:
1992
Alt. titels:
Musique de films: Bernard Herrmann, Bernard Herrmann, Herrmann, Bernard
Genres:
Documentaire, Muziek
Trefwoorden:
Popmuziek, Film over Film
Landen:
Frankrijk, Verenigd Koninkrijk

op televisie
0 uitzendingen