Duitsland 1996. Documentaire van Rudi Dolezal en Hannes Rossacher. Met o.a. David Bowie, Peter Frampton, Iggy Pop, Lou Reed en Freddie Mercury.

VPRO Cinema

Een portret van de in 1947 geboren David Robert Jones, die als David Bowie uitgroeide tot een van de meest controversele rocksterren van zijn generatie. In de jaren 1970 nam hij een nieuwe identiteit aan als Ziggy Stardust en twintig jaar later vormde hij Tin Machine, maar steeds dreef zijn eigen persoonlijkheid boven. De documentaire is opgebouwd rond een uitgebreid interview dat de makers met hem hadden in 1995, maar er worden tevens uittreksels van interviews ingelast uit diverse stadia van zijn carrière. Getuigenissen worden geleverd door Peter Frampton, Iggy Pop, Lou Reed en de Queen-leden Freddy Mercury en Brian May. Het geheel, gemonteerd door Georg Kurzbauer, is doorspekt met fragmenten uit Bowie's bekendste songs, evenals duetten met o.a. Tina Turner, Mick Jagger en zelfs Bing Crosby. Er worden fragmenten getoond uit de toneelproductie The Elephant Man en de films CHRISTIANE F., ABSOLUTE BEGINNERS, ZIGGY STARDUST AND THE SPIDERS OF MARS en BASQUIAT, waarin Bowie de rol speelt van Andy Warhol. Peter Koköfer schreef het scenario. De research was in handen van Ivo Kaloper en de camera werd gehanteerd door Nick Amanow, Carlos Aparicio, Hermann Dunzeldorfer, Julian Morson, Peter Refle en Egon Ulbrich.

credits

Regie:
Rudi Dolezal, Hannes Rossacher
Cast:
David Bowie, Peter Frampton, Iggy Pop, Lou Reed, Freddie Mercury, Brian May
Scenario:
Peter Koköfer
Productie:
Rudi Dolezal, Hannes Rossacher, Uschi Herbstler, Eva Deutunger
Camera:
Nick Amanow
Muziek:
Little Richard, Peter Frampton, Iggy Pop, Lou Reed, Queen, The Rolling Stones, Tina Turner, Mick Jagger, Bing Crosby, Pet Shop Boys, Nirvana, David Bowie
Jaar:
1996
Alt. titels:
Bowie, Dave
Genres:
Documentaire, Muziek
Trefwoorden:
Rock 'n' roll
Landen:
Duitsland

op televisie
0 uitzendingen

David Bowie (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken