Verenigde Staten 1999. Biografie van Lynne Littman. Met o.a. Diahann Carroll, Ruby Dee, Amy Madigan, Lisa Arrindell Anderson en Audra McDonald.

VPRO Cinema

De zusters Delany hielden zich ruim een eeuw lang niet aan de maatschappelijke regels bij het najagen van hun idealen. De kroon op hun `houding` was een boek en een tv-film. Als dochters van een bevrijde slaaf in 1865 uit North Carolina maakten Sarah L. `Sadie` (Carroll) en Annie Elizabeth `Bessie` Delany (Dee) deel uit van een gezin van tien kinderen. Vader Delany (Williamson), werd een vrij mens toen hij zeven jaar was. Hij was de eerste zwarte bisschop van de Anglicaanse Kerk en het hoofd van een gerenommeerde college en seminarium in Raleigh, North Carolina. De zusters (dan gespeeld door Anderson en McDonald) gaan als ze begin twintig zijn, studeren aan Columbia University in New York. Sadie is de eerste zwarte vrouw die aan een high school huishoudkunde onderwijst. Bessie is de tweede vrouwelijke, zwarte tandarts in New York, en heeft jarenlang een praktijk uitgeoefend in Harlem, de zwarte wijk van New York. Bessie overleed in 1995, op de respectabele leeftijd van 104. Sadie werd 109 en overleed eind 1998. Hun leven wordt in flashbacks verteld aan Amy Hill Hearth (Madigan), die samen met hen in 1993 hun biografie schreef. Mooie spelprestaties. Het scenario is van Emily Mann naar voornoemd boek. Het camerawerk is van Frank Byers. Stereo.

credits

Regie:
Lynne Littman
Cast:
Diahann Carroll, Ruby Dee, Amy Madigan, Lisa Arrindell Anderson, Audra McDonald, Mykelti Williamson, Lonette Mckee, Richard Roundtree, Della Reese
Scenario:
Emily Mann
Productie:
Tony Amatullo, Camille O. Cosby, Jeffrey S. Grant, Judith James
Camera:
Frank Byers
Muziek:
Terence Blanchard, Dennis McCarthy
Jaar:
1999
Alt. titels:
Delany Sisters' First 100 years, The
Genres:
Biografie, Historische film, Drama
Trefwoorden:
Americana, Racisme
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen