Brazilië 1973. Experimenteel van Carlos Diegues. Met o.a. Jeanne Moreau, Pierre Cardin, Carlos Kroeber, Helber Ranguel en Eliezer Gomez.

VPRO Cinema

Met Franse toeriste Moreau als Joanna, de centrale figuur, is deze film een tragische fabel over het einde van onze beschaving. Deze ondergang vindt plaats tussen de realiteit en de droom, het echte en het ingebeelde, en zou aldus passen in het denkpatroon van de mens. Het merendeel van de legendes hebben een goedaardig einde, maar Diegues` visie is het tegenovergestelde. Een vreemde film met een complex scenario (van Diegues zelf) dat niet in een paar regels kan worden samengevat en verklaard. Dit experiment is eerder interessant dan geslaagd, maar destijds sloeg met deze film de Braziliaanse 'cinema novo' een nieuwe richting in. Diegues wist zijn lievelingsactrice, de 45-jarige Moreau, te strikken, evenals modekoning Pierre Cardin als geldschieter, die bekend stond als mecenas van de avant-garde kunst. Het camerawerk van Dib Lufti is mooi. Mono.

credits

Regie:
Carlos Diegues
Cast:
Jeanne Moreau, Pierre Cardin, Carlos Kroeber, Helber Ranguel, Eliezer Gomez, Rodolfo Arena, Lelia Abramo, Tete Maciel, Ney Sant'Anna
Productie:
Nei Sronlevich, Pierre Cardin
Muziek:
Chico Buarque, Robert Menescal
Jaar:
1973
Alt. titels:
Jeanne, la française
Genres:
Experimenteel, Fantasy
Trefwoorden:
Fantasy, Experimentele film
Landen:
Brazilië

op televisie

0 uitzendingen

Joanna Francesa (1973) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken