Verenigd Koninkrijk 1995. Historische film van Nye Heron. Met o.a. Kenneth Branagh, Stephen Rea, Bronach Gallagher, Ruth McCabe en Owen O'Neill.

VPRO Cinema

Ierland, begin jaren 1920. Donal Davoren (Branagh), een dromerige dichter, en Seamus Shields (Rea), een vurige republikein die aan zijn zaak begint te twijfelen, delen een kamer in Dublin. Donal, die literaire ambities koestert, wil niet bij de politiek betrokken raken. Tussen hem en buurmeisje Minnie Powell (Gallagher) ontluikt een voorzichtige romance. Als de Engelse machthebbers op een avond een huiszoeking komen doen, vindt Donal een zak vol handgranaten, achtergelaten door een vriend van Seamus. Minnie zegt dat de 'Tan's' haar kamer minder grondig zullen doorwroeten. Daarom verbergt ze de zak bij haar. De getrouwe verfilming van het pamfletachtige, anti-Britse toneelstuk van Sean O'Casey, dat in 1923 bij de première in Dublin aanleiding gaf tot hevige straatrellen. Het stuk is filmisch goed uitgewerkt en vertolkt door een optimale rolverdeling, met Gallagher als een ware ontdekking. Het camerawerk is van Peter Goldring en Jason Shepherd. In 1972 reeds voor de tv verfilmd door Joseph Hardy.

credits

Regie:
Nye Heron
Cast:
Kenneth Branagh, Stephen Rea, Bronach Gallagher, Ruth McCabe, Owen O'Neill, James Ellis, Paul Ronan, Britta Smith, David Carey, John Kavanagh, Ben Walden
Productie:
Simon Curtis, Robert Cooper
Camera:
Peter Goldring
Muziek:
Stephen Warbeck
Jaar:
1995
Alt. titels:
Performance: Shadow of A Gunman
Genres:
Historische film, Romantiek
Trefwoorden:
Kostuumdrama, Politiek, Romantisch drama
Landen:
Verenigd Koninkrijk