Verenigd Koninkrijk 1929. Thriller van Arthur Robison. Met o.a. Lya De Putti, Lars Hanson, Warwick Ward, Cecil Harbord en Dennis Wyndham.

VPRO Cinema

Dublin 1920, de Ierse onafhankelijkheidsstrijd woedt in alle hevigheid. Tijdens een vergadering schiet Francis McPhilip (Harbord) het hoofd van politie neer en vlucht. Van de IRA krijgt hij geld om uit te wijken naar Amerika. Hij wil zijn meisje Katie Fox (De Putti) ophalen, maar zij is ingetrokken bij zijn beste vriend Gypo Nolan (Hanson). Omdat Gypo bang is dat Katie hem zal verlaten, verklikt hij Francis uit jaloezie en om het geld bij de politie. Als Gypo`s partijgenoten ontdekken wie de verrader is, wordt hij ongenadig opgejaagd. De eerste verfilming van het toneelstuk van Liam O`Flaherty, dat in 1935 op meesterlijke wijze vereeuwigd zou worden door John Ford. Robinson`s versie bevat heel wat sfeer en spanning, maar de vertolkingen van de Zweed Hanson en de Hongaarse De Putti zijn iets te theatraal. Ray Milland staat niet op de aftiteling vermeld, maar is eventjes te zien als scherpschutter, die met echte patronen schiet (in die tijd bestonden er nog geen losse flodders of toneelrevolvers). Het scenario is van Benn W. Levy en Rolfe E. Vanlo naar O'Flaherty's toneelstuk. Het camerawerk is van T. Sparkuhl en Werner Brandes. Mono.

credits

Regie:
Arthur Robison
Cast:
Lya De Putti, Lars Hanson, Warwick Ward, Cecil Harbord, Dennis Wyndham, Janice Adair, Daisy Campbell, Craighall Sherry, Ellen Pollock, Johnny Butt, Ray Milland
Scenario:
Benn W. Levy
Camera:
T. Sparkuhl
Jaar:
1929
Alt. titels:
Informer, The
Genres:
Thriller, Romantiek, Drama
Trefwoorden:
Politieke thriller, Melodrama, Romantisch drama
Landen:
Verenigd Koninkrijk

op televisie

0 uitzendingen

The Informer (1929) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken