Frankrijk 1964. Documentaire van Robert Valey. Met o.a. Claude Chabrol, Jacques Demy, Georges Franju, Jean-Luc Godard en Henri Langlois.

VPRO Cinema

In 1964 maakte regisseur/scenarioschrijver Valey een balans van de nouvelle vague op, vijf jaar na de geboorte, op het moment dat de grote namen, die deze stroming hadden voortgebracht, hun eerste commerciële flops hadden en door de kritiek waren neergesabeld. Valey laat de scheppers van de nieuwe golf aan het woord komen, die in 1962 zijn hoogtepunt beleefde. Ze praten honderduit over hun eerste film, hoe deze tot stand kwam, de moeilijkheden die ze ondervonden, enz. enz. Tevens toont Valey een beeld van het filmfestival van Cannes in 1959 waar de term nouvelle vague ontstond. Een hoop hoogdravend gelul, dat de gewone filmliefhebber siberisch laat. Hooguit interessant voor filmstudenten en -historici. Het commentaar wordt ingesproken door François Maistre. Het camerawerk is van Jean Isnard. In 1995 werd deze documentaire bewerkt door Janine Bazin en André Labarthe tot een film van een uur met nieuw commentaar van Jean-Claude Dauphin.

credits

Regie:
Robert Valey
Cast:
Claude Chabrol, Jacques Demy, Georges Franju, Jean-Luc Godard, Henri Langlois, Jean-Daniel Pollet, Jacques Rivette, Jean Rouche, Jacques Rozier, François Truffaut, Agnès Varda
Camera:
Jean Isnard
Muziek:
Georges Delerue
Jaar:
1964
Alt. titels:
Nouvelle vague par elle-même, La
Genres:
Documentaire
Trefwoorden:
Film over Film
Landen:
Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen