Duitsland/Zwitserland/Oostenrijk 1979. Drama van Eberhard Fechner. Met o.a. Edda Seippel, Ernst von Klipstein, Stephan Schwartz, Jens Weisser en Klaus Höhne.

VPRO Cinema

In Rostock worden op 1 mei 1945 aan alle huizen witte vlaggen gehangen in afwachting van de komst van de Russische tanks. Voor de familie Kempowski komt de vrede niets te vroeg. De afwezigheid van de vader en de oudste zoon had het leven tijdens de oorlog hard gemaakt. Een fles wijn wordt ontkurkt, maar weldra vallen de eerste schoten. De jonge Walter Kempowski (Schwartz) verlaat naderhand de Russische bezettingszone en gaat naar het verwoeste Hamburg, waar hij een onderkomen vindt bij een oom. Hij vindt echter geen werk, omdat hij geen verblijfsvergunning heeft voor de Britse sector. Via een list komt hij toch aan werk. Met zijn broer Robert (Weisser) belandt hij in de gevangenis en komt erachter dat ook zijn moeder Margarethe (Seippel) is opgepakt en in een werkkamp is terechtgekomen. Driedelige miniserie naar de autobiografische romans van Walter Kempowski, die in 1948 bij zijn terugkeer in Rostock door het communistische regime van de DDR tot 25 jaar dwangarbeid werd veroordeeld op beschuldiging van spionage (hij kwam in 1956 vrij). Op navrante wijze wordt Oost- Duitsland onder de Russische bezetting in beeld gebracht, waarbij het kleinburgerlijke denken over het naoorlogse leven zeer scherp is weergegeven. Het scenario is van regisseur Fechner. Het camerawerk is van Gero Erhardt.

credits

Regie:
Eberhard Fechner
Cast:
Edda Seippel, Ernst von Klipstein, Stephan Schwartz, Jens Weisser, Klaus Höhne, Martin Flörchinger, Jochen Brockmann, Rosemarie Gerstenberg, Ulrich Matschoss
Scenario:
Eberhard Fechner
Camera:
Gero Erhardt
Muziek:
Hans-G. Leonhardt
Jaar:
1979
Alt. titels:
Kapitel für sich, Ein
Genres:
Drama, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Melodrama, Sociaal drama, Oorlogsfilm, Politiek
Landen:
Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk

op televisie
0 uitzendingen

Ein Kapitel für sich (1979) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken