Zweden 1992. Actiefilm van Rumle Hammerich. Met o.a. Björn Kjellman, Per Oscarsson, Björn Granath, Viveka Seldahl en Reine Brynolfsson.

VPRO Cinema

De zeventien-jarige Philip Morell (Kjellman) jaagt anderen graag op stang. Dat loopt slecht af en hij belandt in de bajes. Daar ontmoet hij eindelijk de mensen, die hem met beide benen op de grond kunnen houden. Hij wordt verliefd op Ingela Syr[KA1]en (Seldahl), de vrouw van een cipier, en zijn beste vriend wordt de moordenaar Larsson (Oscarsson), die hem het leven redt. Na een mislukte ontsnappingspoging mag Philip evenwel de begrafenis van zijn vader bijwonen, waar hij opnieuw de boel op stelten zet. Met zijn kameraad Larsson legt hij de hand op de salarissen van de medegevangenen en dat leidt tot een gevangenisoproer. Larsson rekent erop dat Philip hem helpt bij de wraakneming op de man, die hem in de gevangenis liet belanden. De titel verwijst naar de vaardigheid, waarmee Philip met de blote hand muren kan beklimmmen. Driedelige Zweedse mini met alle ingrediënten van een opwindende gevangenisfilm. Deense cineast Hammerich bewijst eens te meer een beresterke acteursregisseur te zijn. Het scenario is van Ulf Starck. Het camerawerk is van Jens Fischer.

credits

Regie:
Rumle Hammerich
Cast:
Björn Kjellman, Per Oscarsson, Björn Granath, Viveka Seldahl, Reine Brynolfsson, Rino Brezina, Tomas Norström, Gerhard Hoberstorfer, Anita Wall
Scenario:
Ulf Starck
Camera:
Jens Fischer
Jaar:
1992
Genres:
Actiefilm, Misdaad, Drama
Trefwoorden:
Gevangenisfilm
Landen:
Zweden

op televisie
0 uitzendingen

Fasadklättraren (1992) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken