Duitsland/Japan 2003. Biografie van Masahiro Shinoda. Met o.a. Iain Glen, Masahiro Motoki, Karen Friesicke, Kippei Shiina en Mia Yoo.

VPRO Cinema

De interessante, gedeeltelijke biografie[KA3]en van Dr. Richard Sorge (Glen) en Hidemi Ozaki (Motoki), die elkaar in het begin van de jaren 1930 leerden kennen in het toen zeer kapitalistische Shanghai (beginjaren 2000 was het weer zover na zestig jaar communisme). Sorge, een hartedief, had WO I (1914-18) als strijder meegemaakt en was een communistische sympathisant uit overtuiging. Ozaki was een idealist, die hoopte dat het communisme de bevolking in Azi[KA3]e zou bevrijden van het kolonialisme. Sorge was journalist en schreef voor de gerenommeerde [KL]Frankfurter Zeitung[KLE], terwijl Ozaki voor de [KL]Asahi Shinbum[KLE] werkte, een even gerespecteerd dagblad. In Shanghai gingen zij om met de Amerikaanse idealiste Agnes Smedley (Yoo), een vrouw met communistische idee[KA3]en, wier werk Ozaki in het Japans vertaalde. Tegenwoordig is Smedley zo goed als vergeten en wordt beschouwd als een feministe. Zowel Sorge als Ozaki worden overgeplaatst naar Tokyo, waar Sorge vriendschap sluit met de militaire attach[KA1]e van de Duitse ambassade Eugen Ott (M[KA3]uhe) en een affaire krijgt met zijn vrouw Helma (Friesicke). Eugen Ott laat hem toetreden tot de nazi-partij NSDAP, waardoor Sorge toegang kreeg tot geheime informatie, die hij doorspeelde aan Moskou. De zuiveringen van Stalin brachten hem echter in verlegenheid en toen hij in 1941 berichtte over de in opkomst zijnde Duitse inval in Rusland, meende Stalin dat Sorge een dubbelspion was. Intussen was de Japanse geheime dienst op het spoor van Ozaki gekomen, die na zijn arrestatie ging praten, waarop ook Sorge door de Japanners werd opgepakt. Een boeiend stuk, grotendeels onbekende WO II-geschiedenis met veel detail en actie verteld. Eigenlijk een mini, die in twee delen wordt uitgezonden en grotendeels gefinancierd door Duitse omroep ARD (een budget van twee miljard yen). Helaas is de film wat in het jargon Europudding wordt genoemd, door de rolverdeling van verschillende nationaliteiten, die niet in hun eigen taal acteren. Kijk je naar een goed ingedubde versie, bijvoorbeeld de Duitse, dan merk je dit niet. Ziet er netjes uit, is tot een zekere hoogte onderhoudend, maar de uitvoering is supersaai. Het scenario is van Robert Mundy en regisseur Shinoda. Het camerawerk is van Tatsuo Suzuki.

credits

Regie:
Masahiro Shinoda
Cast:
Iain Glen, Masahiro Motoki, Karen Friesicke, Kippei Shiina, Mia Yoo, Wolfgang Zechmayer, Armin Marewski, Catherine Flemming, Riona Hazuki, Takaya Kamikawa, Toshiya Nagasawa, Koyuki, Yui Natsukawa, Takaaki Enoki, Hideji Otaki, Shima Iwashita, Peter Borchert, Michael Christian, Georg O.P. Eschert, Alexandra Finder, Vincent Giry, Max Hopp, Lena Lessing, Robert Mika, Yurij Rosstalnyj, Marek Wlodarczyk, Marian Wolf, Jarek Wozniak, Ulrich Mühe
Scenario:
Robert Mundy
Productie:
Peter Rawley, Masato Hara
Camera:
Tatsuo Suzuki
Muziek:
Sinichirô Ikebe
Jaar:
2003
Alt. titels:
Richard Sorge - Spion aus Leidenschaft, Spion aus Leidenschaft
Genres:
Biografie, Thriller, Drama, Oorlogsfilm, Actiefilm
Trefwoorden:
Politieke thriller, Rechtbankdrama, Spionage, Oorlogsfilm
Landen:
Duitsland, Japan

op televisie
0 uitzendingen

Spy Sorge (2003) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken