Verenigde Staten 1999. Komedie van Kevin Smith. Met o.a. Kevin Smith, Matt Damon, Ben Affleck, Linda Fiorentino en Chris Rock.

VPRO Cinema

De komedie Dogma, op generlei wijze verwant met de Scandinavische filmstroming, verhaalt over chagrijnige engelen die hun hemelse gelijk willen halen ten koste van Het Bestaan. Profeten Jay en Silent Bob, 13de apostel Rufus en Jezus' achternicht Bethany worden geacht het duo te stoppen in New Jersey, de geboortegrond van regisseur Kevin 'Silent Bob' Smith. Dogma is een enerverende mengeling van comedy, actie en splatter in een film die blasfemisch genoemd kan worden, maar in feite uitgaat van een sterke notie van een goddelijke macht. Smith, een praktiserend katholiek, schreef het scenario op zijn veertiende. Na Clerks (1994) en Mallrats (1995) had hij voldoende gewicht om de productie te financieren.

credits

Regie:
Kevin Smith
Cast:
Kevin Smith, Matt Damon, Ben Affleck, Linda Fiorentino, Chris Rock, Jason Mewes, Alan Rickman, Jason Lee, Salma Hayek, Janeane Garofalo, George Carlin, Alanis Morissette, Bud Cort
Scenario:
Kevin Smith
Productie:
Scott Mosier
Camera:
Robert D. Yeoman
Muziek:
Howard Shore
Art direction:
Elise G. Viola
Montage:
Scott Mosier, Kevin Smith
Jaar:
1999
Genres:
Komedie, Fantasy, Drama
Trefwoorden:
Satire, Cult, Religieuze film, Zwarte komedie
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Dogma (1999) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken