Nederland 1997. Drama van Rudolf van den Berg. Met o.a. Alan Cumming, Juliet Aubrey, Frank Finlay, Elisabeth Spriggs en Serena Gordon.

VPRO Cinema

De niet helemaal sporende Daniel Orgelbrand (Cumming), een stand-up comedian in Wenen, is het kind van ouders, die een concentratiekamp van de nazi`s hebben overleefd. Zijn zusje Hannah was niet zo gelukkig. Zijn ouders gingen gebukt onder het kampsyndroom dat een nefaste invloed heeft gehad op Daniels jeugd. Zijn moeder Martha (Temessy), die begint te dementeren, wordt verpleegd in een psychiatrische inrichting voor bejaarden, waar Daniel haar probeert `op te vrolijken` met een misschien toch wel wat ongelukkig gekozen impersonatie van Hannah. Daniels vriendin Molly (Gordon) vindt dit tenslotte zo gek, dat ze hem de bons geeft, iets wat ze al heel lang van plan was. Kort daarop valt Daniel voor Lilian Glass (Aubrey) uit Texas, die het verleden van haar vader onderzoekt, een chemicus die voor de nazi`s werkte. Zij bestudeert wat zijn connectie geweest moet zijn met de Amerikaanse industriebaron Rudi Wittfogel (Finlay), de eigenaar van een groot chemisch concern, die op zijn beurt weer wordt achternagezeten door de nazi-jagers Max Liebman (Bateson) en Miklos Rumbold (Russell). Deze nogal verwrongen geschiedenis gaat ten onder aan de gefakete en geforceerd klinkende accenten voor kijkers van de originele versie en de Engelse taal machtig zijn. Temessy in haar kleine rol doet het goed, maar het talent van Cumming is verknoeid aan de rammelende gebeurtenissen, die allerlei genres door elkaar husselen. Het scenario is van Michael O'Loughlin en regisseur Van den Berg naar een verhaal van Van den Berg. Het camerawerk is van Gábor Szabó, die het niveau van het werk van István Szabó haalt. Laatst genoemde heeft vergelijkbare materie in zijn trilogie verwerkt, maar duizendmaal beter uitgewerkt. Speelt in Wenen, maar werd opgenomen in Boedapest. Van den Berg kreeg een Gouden Kalf voor de regie; dat beschouwen we maar als een thuiswedstrijd. Omroep VARA was medeproducent. Ook bekend als GOODNIGHT VIENNA.

credits

Regie:
Rudolf van den Berg
Cast:
Alan Cumming, Juliet Aubrey, Frank Finlay, Elisabeth Spriggs, Serena Gordon, Hédi Temessy, Timothy Bateson, Clive Russell, Cyril Shaps, Michael Cronin, Elizabeth Spriggs
Scenario:
Michael O'Loughlin, Rudolf van den Berg
Productie:
René Seegers, Berry van Zwieten, Karel van Ossenbruggen, László Helle, Karel van Ossenbrüggen
Camera:
Gábor Szabó, Gabor Szabo
Muziek:
Bob Zimmerman
Schrijver:
Van den Berg
Jaar:
1997
Alt. titels:
Goodnight Vienna
Genres:
Drama, Romantiek, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Psychologisch drama, Holocaust, Romantisch drama
Landen:
Nederland

op televisie
0 uitzendingen

For My Baby (1997) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken