Polen/Duitsland 1994. Fantasy van Janusz Majewski. Met o.a. Renata Dancewicz, Marek Kondrat, Anna Dymna, Stanislaw Brudny en Adam Ferency.

VPRO Cinema

Het Poolse platteland rond 1890. De ontluikende Gosia (Dancewicz) gaat `s zomers altijd in haar blootje zwemmen als ze de koeien naar de weide brengt. Telkens als ze uit het water komt, heeft ze het gevoel dat ze begluurd wordt. Op een morgen na het zwemmen, ontmoet ze een in het zwart geklede man (Kondrat), die kunstschilder blijkt te zijn. Ze ontdekt dat hij een naaktportret van haar heeft gemaakt. Ze is geflatteerd, maar ook in verlegenheid gebracht omdat ze door haar moeder (Dymna) met het idee is grootgebracht dat ze haar naakte huid altijd bedekt moet houden. De man overtuigt haar echter dat het lichaam een geschenk gods is, iets, waarop je trots moet zijn. Mooi, aangrijpend, poe[KA3]etisch filmsurrealisme, waarin de (rooms- katholieke) religieuze symboliek voor het grijpen ligt. De man die het meisje inwijdt en opvoedt tot een vrouw van de wereld, is een instrument voor regisseur/scenarioschrijver Majewski om betoverende filmische schilderijen te maken. Het camerawerk van Witold Adamek is schitterend. Verzadigend voer voor voyeurs. Dolby Stereo S.R.

credits

Regie:
Janusz Majewski
Cast:
Renata Dancewicz, Marek Kondrat, Anna Dymna, Stanislaw Brudny, Adam Ferency, Joanna Bialek, Pawel Lapinski
Muziek:
Jerzy Satanowski
Jaar:
1994
Alt. titels:
Erotische Geschichten: Der Teufel und die Jungfrau, Devilish Education, The, Teufel und die Jungfrau, Der, Initiation d'une vierge, Les
Genres:
Fantasy
Trefwoorden:
Erotiek, Fantasy
Landen:
Polen, Duitsland

op televisie
0 uitzendingen