Verenigde Staten 1955. Mysterie van Alfred Hitchcock. Met o.a. Joseph Cotten, Raymond Bailey, Forrest Stanley, Lane Chandler en Harry Shannon.

VPRO Cinema

Mr. Callew (Cotten) uit Florida staat bekend als een keiharde baas, die alleen maar minachting kent als hij weer eens een medewerkster tot tranen gebracht heeft. Als hij met de auto onderweg is en door een bos rijdt, duikt er plotseling een dragline tussen de bomen op, waardoor hij een aanrijding krijgt en beklemd raakt in het wrak van zijn wagen. Hij merkt dat hij niets kan bewegen en men houdt hem voor dood. Een groep passerende gevangenen berooft hem van alles wat waarde heeft, terwijl niemand bemerkt dat hij zijn pink kan bewegen. Tenslotte wordt hij afgevoerd naar het lijkenhuis, waar een employé nog tijdig ziet dat er een traan uit zijn oog rolt. Deze zevende aflevering in de reeks uit de titel met korte films werd door de Master of Suspense hoogst persoonlijk geregisseerd en wordt tegenwoordig beschouwd als een schoolvoorbeeld van suggestieve montage, waarin de beelden het beklemmende verhaal vertellen. Het inspireerde later filmers zoals Chris Marker en Jack Arnold. Het scenario is van Francis Cockrell en Louis Pollack. Het camerawerk is van John L. Russell, Jr.

credits

Regie:
Alfred Hitchcock
Cast:
Joseph Cotten, Raymond Bailey, Forrest Stanley, Lane Chandler, Harry Shannon, Marvin Press, Murray Alper, James Edwards, Mike Ragan, Jim Weldon
Scenario:
Francis Cockrell
Camera:
John L. Russell
Muziek:
Stanley Wilson
Jaar:
1955
Alt. titels:
Breakdown, Scheintot
Genres:
Mysterie, Misdaad
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen