Denemarken/Duitsland 2004. Actiefilm van Niels Arden Oplev. Met o.a. Jens Albinus, Ghita Nørby, Marina Bouras, Steen Stig Lommer en Janus Nabil Bakrawi.

VPRO Cinema

Hallgrim Hallgrimsson (Albinus) is afkomstig uit IJsland en hij werkt als inspecteur bij de Deense politie in Kopenhagen op de afdeling internationale misdaadbestrijding. In de eerste aflevering, die de commissaris Beck- en Wallander-afleveringen moet vervangen met iets nieuws, gebeurt heel veel, worden zaken opgelost, maar niet afgesloten, zodat we naar het volgende deel toe moeten. Hallgrimsson krijgt een telefoontje dat zijn moeder op sterven ligt. Als hij aangekomen is op het vliegveld, blijkt een politieman doodgeschoten te zijn. Het zou om een vliegtuigkaping door moslims gaan. Tegelijkertijd probeert oplichter Sandberg (Reher), die in afwachting van zijn proces op vrije voeten was gesteld, weg te komen naar het buitenland. De kaping wordt dankzij het voortvarende ingrijpen van Hallgrimsson zonder bloedvergieten be[KA3]eindigd, maar in Sandbergs toestel zit Luka Ivanovtisj (Barkov), die wegens moord op de Russische minister van justitie gezocht wordt. Hij ontsnapt met de hulp van een ex KGB-er naar Zweden en simuleert een ongeluk. Ondertussen hoort Halgrimsson dat zijn moeder is overleden. De vriendin van de ex-KGB-agent wordt afgeluisterd en Luka wordt opgespoord - hij wordt op transport gesteld naar Denemarken, maar ontsnapt onderweg. In het volgende deel gaat Hallgrimsson achter hem aan. Het scenario van Mai Brostrøm en Peter Thorsboe is heel spannend en liefhebbers van Scandinavische krimi's, die niet onderdoen voor de Duitse, kunnen hun hart ophalen aan heel wat actie en gedegen spel. Het camerawerk is van Lars Vestergaard.

credits

Regie:
Niels Arden Oplev
Cast:
Jens Albinus, Ghita Nørby, Marina Bouras, Steen Stig Lommer, Janus Nabil Bakrawi, Susan Annabel Olsen, David Owe, Elva Ósk Ólafsdóttir, Melinda Kinnaman, Viivi Elisa Wallgren, Yeal Arden Pedersen, Charlotte Juul, Asger Reher, Dmitry Barkov, Nastja Maria Arcel, Nicolai Martin Labovic, Sami Darr
Productie:
Ingolf Gabold, Michael Bille Frandsen, Sven Clausen, Pernille Skov Sutherland
Camera:
Lars Vestergaard
Muziek:
Jacob Groth
Jaar:
2004
Alt. titels:
Kodenavn: Sisyfos, Sisyfos, Spur des Verbechens, Die, Codename: Sisyphus
Genres:
Actiefilm, Misdaad
Trefwoorden:
Cop-story, Misdaadthriller
Landen:
Denemarken, Duitsland

op televisie
0 uitzendingen