Duitsland 2004. Drama van Barbara Teufel. Met o.a. Jana Straulino, Ulla Renneke, Katja Danowski, Mieke Schymura en Bärbel Schwarz.

VPRO Cinema

In haar scenario en op het scherm laat debuterende regisseuse Teufel een rel herleven tussen de politie en de inwoners van de roerige, multiculturele Berlijnse woonwijk Kreuzberg, die plaatsvond in de nacht van de eerste mei 1987. De mobiele eenheid blies indertijd de aftocht nadat een supermarkt in vlammen was opgegaan. Teufel analyseert de oorzaken en vraagt zich af waarom Turken, buurtbewoners van alle leeftijden en brave burgers samen met vrouwelijke leden van de kraakbeweging uit de Ritterstraße, zij aan zij stonden. Er werd gedemonstreerd tegen de komst van de conservatieve Amerikaanse president Reagan en een bijeenkomst van het IMF. Achteraf gezien is de links- extremistische politieke kant van de gebeurtenissen merkwaardig, want Reagan en Gorbatsjev zijn de geschiedenis ingegaan als de mannen die een eind maakten aan de Koude Oorlog, waarop twee jaar later de Muur van Berlijn viel. Teufels film is interessant voor kijkers die meer over de politieke achtergrond van Kreuzberg toentertijd willen weten. Ze schotelt de kijkers een dramatische vertelling met journaalbeelden voor en heeft jonge de vrouwen een beetje geïdealiseerd, maar is nagegaan wat er nadien met haar heldinnen gebeurd is. Het camerawerk is van Ralph Netzer.

credits

Regie:
Barbara Teufel
Cast:
Jana Straulino, Ulla Renneke, Katja Danowski, Mieke Schymura, Bärbel Schwarz, Tilla Kratochwil, Ursina Lardi, Frédérique Desfossez, Theresa Berlage
Camera:
Ralph Netzer
Jaar:
2004
Alt. titels:
Ritterinnen, Die
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Sociaal drama, Docudrama
Landen:
Duitsland

op televisie
0 uitzendingen

Die Ritterinnen (2004) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken