Oost Duitsland 1977. Biografie van Dean Reed. Met o.a. Friederike Aust, Edwin Marian, Dean Reed, Djoko Rosic en Gerry Wolff.

VPRO Cinema

De Marxistische president Salvador Allende Gossens kwam in 1970 aan de macht in Chili. Hij nationaliseerde de mijnen en de banken en onteigende grondstukken die groter waren dan tachtig hectare. Hij probeerde zijn land te socialiseren (hetgeen hoog nodig was) naar communistisch model (hetgeen na[KA3]ief was) en knoopte betrekkingen aan met Cuba, de toenmalige DDR, Noord-Korea en Noord-Vietnam. Generaal Augusto Pinochet pleegde een staatsgreep met hulp van de CIA, die het land lam had gelegd met een transportstaking. In de schermutselingen verloor Allende op 11 september 1973 het leven (hetgeen nodeloos was en hem tot een martelaar maakte). De Chileense folksinger Victor Jara, bijgenaamd El Cantor, die het droeve lot van zijn land in protest-songs bezong, kreeg een beroepsverbod. Na zijn arrestatie werd zijn lijk gevonden. Het bedenkelijke Oostduitse regime wilde hem bombarderen tot een volksheld [KA2]a la Che Guevarra (die door Fidel Castro als te machtig geloosd werd naar Zuid-Amerika om de revolutie te prediken en in 1967 in Bolivia gevangen werd en daarop doodgeschoten). In de toenmalige DDR draaide men met de Amerikaan Reed in de hoofdrol een film over de gebeurtenissen van de militaire putsch in Chili. Het is niet zo zeer een onderhoudende film over de zanger Jara geworden, maar geeft eerder een bepaald beeld over de demonstraties en het soms willekeurig lijkende optreden van het leger. In historisch opzicht een propagandafilm van nul en generlei waarde en nauwelijks vertoond in het boeren- en arbeidersparadijs van vadertje Honecker (die na het vallen van de Berlijnse muur als gefrustreerde banneling en kankerpatiënt mocht sterven in Chili). Victor Jara is in eigen land echter niet vergeten. Het scenario is van Margit Schaumäker. Het camerawerk is van Hans Heinrich.

credits

Regie:
Dean Reed
Cast:
Friederike Aust, Edwin Marian, Dean Reed, Djoko Rosic, Gerry Wolff, Frank Bey, George Rositsch, Isabel Oregana, Dimitrina Sawowa, Nikolai Dadon, Isabel Parra, Angel Parra, Clodomiro Almeyda, Hernan del Canto, Alejandro Rojas, Gerry Wolf
Scenario:
Margit Schaumäker
Camera:
Hans Heinrich
Muziek:
Karel Svoboda
Jaar:
1977
Alt. titels:
Cantor, El
Genres:
Biografie, Historische film
Trefwoorden:
Propagandafilm, Politiek
Landen:
Oost Duitsland

waar te zien

on demand

op televisie