België 2001. Drama van Hugo Claus. Met o.a. Gilda De Bal, Jan Decleir, Elke Dom, Willeke van Ammelrooy en Amin Hagouchi.

VPRO Cinema

Romancier, dichter en toneelschrijver Hugo Claus verfilmde met De Verlossing zijn eigen toneelstuk uit 1996, een beklemmende schets van een gezin rond een sterfbed. De oudere Oscar (Decleir) is een stugge antiekscharrelaar, zijn vrouw Magda (De Bal) is ernstig ziek, hoewel ons niet helemaal duidelijk is waaraan ze lijdt. Om hen heen cirkelen hun volwassen, wat verlopen zoon en een ogenschijnlijk verder van de boom gevallen dochter. Maar de levens van de jongeren representeren nauwelijks meer hoop, toekomst of levenslust dan die van hun ouders. In fraai geënsceneerde scènes binnenshuis weet Claus de kijker mee te zuigen in een wereld waaraan je zo snel mogelijk weer wilt ontsnappen. Dat wil niet zeggen dat de film over de hele linie overtuigt. De voice-over van Magda die in visioenen haar zuster (Willeke van Ammelrooy) ziet en haar eigen begrafenis becommentarieert, is een nogal hoekig stijlmiddel. De Verlossing doet je verlangen het toneelstuk eens te mogen zien.

credits

Regie:
Hugo Claus
Cast:
Gilda De Bal, Jan Decleir, Elke Dom, Willeke van Ammelrooy, Amin Hagouchi, Jenne Decleir, Lucas Van den Eynde, Adriaan Van Dis, Blanka Heirman, Jef Lambrecht, Mireille Leveque, Hugo Van Den Berghe, Peter Van den Begin
Scenario:
Hugo Claus
Productie:
Paul Breuls, René Scholten, Catherine Vandeleene
Camera:
Goert Giltay
Muziek:
Henny Vrienten
Jaar:
2001
Alt. titels:
Verlossing, De, Other Life, The
Genres:
Drama, Fantasy
Trefwoorden:
Psychologisch drama, Fantasy
Landen:
België

op televisie
0 uitzendingen

De Verlossing (2001) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken