USSR 1937. Drama van Sergei M. Eisenstein. Met o.a. Vitya Kartashov, Nikolai Khmelyov, Pavel Ardzhanov, Yekaterina Teleshova en Nikolai Maslov.

VPRO Cinema

Eisenstein begon in 1935 aan de productie van deze film die gaat over het collectiviseren van de landbouw. Eisenstein was toen al in ongenade gevallen met het regime in Moskou. Dit kwam na zijn periode in Mexico, waar Amerikaanse senatoren en beroemdheden uit Hollywood (o.a. Charles Chaplin) het voor hem hadden opgenomen toen hij daar achter de tralies was geworpen. Bovendien werd Eisenstein geplaagd door een zwakke gezondheid. Het was de bedoeling dat deze speelfilm een avondvullende lengte zou krijgen, maar Boris Shumyatsky, het hoofd van de staatsfilmproductie, saboteerde niet alleen Eisensteins werk, maar viel hem in de culturele kolommen aan van de [KL]Pravda[KLE], het communistische dagblad. Daarom bleef deze rolprent beperkt tot net iets meer dan een half uur. Een oude herenboer, een koelak, raakt in conflict over de oogst met zijn zoon, die zich heeft aangesloten bij een kolchoz. De oude man wil de velden van de kolchoz verbranden, die door de concurrentie voor hem de dood zal betekenen. Als hij op verzet stuit van zijn zoon, staat hem geen andere weg open dan zijn eigen kind te doden. Als propaganda een krachtige film, die doel treft, maar ook onvervalst meesterlijk wat de ensc[KA2]enering, de casting en het camerawerk aangaat van Vladimir Nilsen en Eduard Tisse. Het scenario is van regisseur Eisenstein, Isaak Babel, Aleksandr Rzheshevsky naar een verhaal van Ivan Turgenev. Toen het nazisme een onvermijdelijke bedreiging vormde voor de Sovjetunie had men Eisenstein weer nodig en mocht hij het historische epos ALEXANDER NEVSKY (1938) draaien over de middeleeuwse Russische prins, die een Teutoonse veroveraar in vernedering terugdrong naar zijn Germaanse vaderland. Voor cinefielen een niet te missen werk, maar het blijft propaganda, net zoals de films van nazi- regisseuse Leni Riefenstahl, doch Eisenstein was een genie en zij niet.

credits

Regie:
Sergei M. Eisenstein
Cast:
Vitya Kartashov, Nikolai Khmelyov, Pavel Ardzhanov, Yekaterina Teleshova, Nikolai Maslov, Yakov Zajtsev, Boris Zakhava, Elena Telecheva, Erast Garine
Scenario:
Sergei M. Eisenstein
Productie:
V. Ya. Babitsky, Boris Shumyatski
Muziek:
Gavriil Popov
Schrijver:
Ivan Turgenev
Jaar:
1937
Alt. titels:
Bezhine lovj, Bezhin Meadow
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Propagandafilm, Sociaal drama
Landen:
USSR