Portugal/Frankrijk/Zwitserland 1998. Drama van Alain Tanner. Met o.a. Francis Frappat, André Marcon, Alexandre Zloto, Myriam Szabo en José Manuel Mendes.

VPRO Cinema

In de verzengende zomerhitte loopt de schrijver Paul (Frappat) op een middag door Lissabon op weg naar een ontmoeting met de geest van de schrijver Fernando Pessoa (Yeco). Onderweg heeft hij allerlei bizarre ontmoetingen met een junk (Pina), een kokkin, een taxichauffeur (Martinho), een bordeelhoudster, een bedelaar, een bewaarder van een begraafplaats (Solnado) en een oude zigeunerin (Duarte). Deze personen zitten diep geworteld in de verdwijnende Portugese cultuur. Tussen deze levende mensen, heeft hij ontmoetingen met figuren uit het verleden, die heengegaan zijn zoals Pauls vader (Zloto) als jonge matroos, zijn vriend en dichter Pierre (Marcon) met wie hij Isabel (Szabo) deelde, die tenslotte onder de druk van de driehoeksverhouding zelfmoord beging. Hun hereniging vindt plaats in een restaurant, waar het recept van de maaltijd zeer uitvoerig wordt doorgenomen en Pierre details over zijn dood moet vertellen. Zelfs intimi van de weemoedige, naar nostalgie hunkerende literaire roman van Antonio Tabucchi zullen moeite hebben met deze lome, gortdroge film die de nodige celebrale inspanning vereist en geen onderscheid maakt tussen de doden en de levenden. Over de Portugese hoofdstad Lissabon word je nauwelijks iets wijzer - dus ook daarvoor hoef je niet te gaan kijken. Overigens over de legendarische Fernando Pessoa wordt nauwelijks een woord gerept. Gesteld moet worden dat Frappat zijn tekstregels met grote vaardigheid uitspreekt. Het scenario is van regisseur Tanner en Bernard Comment. Het camerawerk is van Hugues Ryffel, die heel wat mooie, maar nietszeggende zich traag afwisselende beelden laat zien. Dolby SRD. Ook bekend als LISSABONER REQUIEM.

credits

Regie:
Alain Tanner
Cast:
Francis Frappat, André Marcon, Alexandre Zloto, Myriam Szabo, José Manuel Mendes, Cécile Tanner, Zita Duarte, Canto e Castro, Márcia Breia, Raúl Solnado, Miguel Yeco, Lia Gama, Bibi Perestrelo, Carlos Rodrigues, Paulo Pina, Daniel Martinho, Sérgio Godinho, Rafaela Santos, Delphim Miranda, João Maria Pinto, Eduardo Firme
Scenario:
Alain Tanner
Productie:
Gérard Ruey, Jean-Louis Porchet, Alain Tanner, Paulo Branco
Camera:
Hugues Ryffel
Muziek:
Michel Wintsch
Jaar:
1998
Alt. titels:
Lissaboner Requiem
Genres:
Drama, Mysterie, Fantasy, Horror, Experimenteel
Trefwoorden:
Kunst, Spoken & geesten, Fantasy
Landen:
Portugal, Frankrijk, Zwitserland

op televisie
0 uitzendingen

Requiem (1998) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken