Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk 2000. Drama van Martin Duffy. Met o.a. Jonathan Pryce, Ian Bannen, Griff Rhys Jones, Matthew Rhys en John-Paul Macleod.

VPRO Cinema

De moeder (James) van de twaalf-jarige Taliesin (MacLeod) gaat er vandoor met de kapper. Zij laat laat hem, zijn vader (Pryce) en zijn oudere broer Jonathon (Rhys) in de steek. Vader is zo verbouwereerd, dat hij versuft in een soort depressie afdaalt. Taliesin, die van lezen houdt, wordt op school als jongen zonder moeder gepest en de (boeken)wurm genoemd. Taliesin, die zich voor meisjes begint te interesseren, heeft grote moeite om zich staande te houden, want hij krijgt geen steun van zijn vader of broer. Dan gaat hij pianoles nemen bij Billy Evans (Bannen). Taliesin die hem met argwaan bekijkt, vindt hem maar een vreemde snuiter en in diens gebedsgenezing gelooft hij helemaal niet. Deze scepsis verdwijnt als hij ziet hoe een vrouw, die vrouw helemaal krom van de pijn was, weer rechtop gaat lopen nadat Billy haar heeft aangeraakt. Zo is Taliesin getuige van een aantal wonderbaarlijke gebeurtenissen, die zijn vertrouwen in een god doen aansterken. Maar als Billy overlijdt, kan de plaatselijke priester hem niet zoals Lazarus weer uit de dood laten herrijzen. Ook lukt het Talisien niet zijn ouders bij elkaar te krijgen, maar hij is wel wijzer geworden door een paar ervaringen, die hem het moeilijke pad naar de volwassenheid helpen te effenen. Taliesin twijfelt weer evenzeer als tevoren. Een kleine film die qua niveau te vergelijken valt met BILLY ELLIOT (2000) van Stephen Daldry, niet echt religieus, misschien wat zweverig, maar oprecht en heel goed gedaan. Bannen's laatste film, die ironisch genoeg kort na het voltooien om het leven kwam bij een verkeersongeval. Het scenario is van Maureen Tilyou naar de roman van Rhidian Brook. Het camerawerk is van Tony Imi, die in Wales filmde, waar de geschiedenis zich afspeelt.

credits

Regie:
Martin Duffy
Cast:
Jonathan Pryce, Ian Bannen, Griff Rhys Jones, Matthew Rhys, John-Paul Macleod, Robert Pugh, Rhys Tucker, Boyd Clack, Sophie Sherrington, Mark Bishop, Anwen Williams
Scenario:
Maureen Tilyou
Productie:
Ben Goddard, Marcy. Kevin, Helena Mackenzie, Louise Clark Goddard, Michael Ryan, Kevin Segalla
Camera:
Tony Imi
Muziek:
Mark Thomas
Schrijver:
Rhidian Brook
Jaar:
2000
Alt. titels:
Testimony of Taliesin Jones, The, Taliesin Jones
Genres:
Drama, Horror, Familiefilm
Trefwoorden:
Melodrama, Overlijden, Religieuze film, Volwassen worden, Familiefilm, Occultisme
Landen:
Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk

op televisie
0 uitzendingen