Oost Duitsland/Duitsland 1962. Drama van Frank Beyer en Frank Meyer. Met o.a. Annekathrin Bürger, Armin Mueller-Stahl, Ulrich Thein, Marga Legal en Charlotte Küter.

VPRO Cinema

Ergerlijke partijpolitieke film over communistische heldenverering, die probeert een begripvolle brug naar het fascistische nazi-verleden te slaan. Deze dubieuze weergave van de geschiedenis is alleen nog maar interessant vanwege Mueller- Stahl in de medehoofdrol en om een rolletje van Krug als legerkapitein. Magdalena Seifert (B[KA3]urger, prima donna met de zegen van de SED) en Michael Mertens (Mueller-Stahl) zijn in de eerste plaats communistische activisten tijdens het nazi-regime en in de tweede plaats elkaars geliefden. Michael wordt opgepakt en krijgt vijftien jaar wegens staatsvijandelijke activiteiten en belandt als de oorlog met Rusland is uitgebroken in een strafcompagnie aan het front. Magdalena neemt na zijn arrestatie - uiteraard - zijn plaats in, maar kan het vege lijf redden dankzij jeugdvriend J[KA3]urgen Bieneck (Thein), die bij de SA zit. Aan het front komen onderofficier Jürgen en soldaat Michael elkaar tegen. Ze hebben maar één ding in het hoofd: overlopen naar de vijand, de Russen. In zijn binnenste hoopt Michael zó weer bij Magdalena te komen. Ook al zat je in de Wehrmacht van de nazi's, die zich aan oorlogsmisdrijven hebben schuldig gemaakt, dan was je dilemma toch het in de steek laten van je strijdmakkers, desertie, waarop in oorlogshandelingen altijd de doodstraf staat. Deze morele tweestrijd bestond niet in het paradijs voor boeren en arbeiders van murenbouwer vadertje Honecker. Het scenario van Edith Gorrish en Walter Gorrish gaat niet over dit ethische probleem, maar bevat gewoon een dubbele moraal. Het camerawerk is van Günter Marczinkowsky en Karl Drömmer. Mono.

credits

Regie:
Frank Beyer, Frank Meyer
Cast:
Annekathrin Bürger, Armin Mueller-Stahl, Ulrich Thein, Marga Legal, Charlotte Küter, Monika Lennartz, Gertraud Kreißig, Natalja J. Iljina, Talla S. Nowikowa, Leonid P. Swetlow, Nikolai J. Lukinow, Walter Lendrich, Manfred Krug, Betty Loewen, Günter Naumann, Fred Delmare, Erik Veldre, Erich Brauer, Waldemar Jacobi, Horst Jonischkan, Johannes Maus, Annekathrin Bger
Camera:
Günter Marczinkowsky
Muziek:
Joachim Werzlau
Jaar:
1962
Alt. titels:
And Your Love Too, Invincible Love
Genres:
Drama, Romantiek, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Melodrama, Propagandafilm, Oorlogsfilm, Politiek, Romantisch drama
Landen:
Oost Duitsland, Duitsland

op televisie

0 uitzendingen

Königskinder (1962) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken