Frankrijk/Hongarije/Duitsland 2001. Historische film van Ildikó Szabó. Met o.a. Sándor Zsótér, Gergö Kaszás, Nóra Parti, Mariann Szalay en Zsolt László.

VPRO Cinema

Tijdens de Hongaarse afscheidingsoorlog van 1848 ligt de prins van Habsburg (Zs[KA1]ot[KA1]er) zwaargewond tussen de doden op het slagveld. Een jonge zigeuner, J[KA1]ozs[KA1]i (Kasz[KA1]as), haalt de zakken van de gevallenen leeg en bemerkt dat de prins nog leeft. De prins die de taal der zigeuners machtig is, wordt meegenomen door J[KA1]ozs[KA1]i naar het zigeunerkamp, waar hij verzorgd wordt en van zijn verwondingen herstelt. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de prins en J[KA1]ozs[KA1]i, die prachtig viool kan spelen, die echter vertroebelt als de prins de schone Zerf[KA1]i (Parí) zwanger maakt, de dochter van het stamhoofd, terwijl zij aan hem beloofd was. Toch blijven er banden bestaan door de tijden heen tussen de adel en de zigeuners. Als de nazi's tijdens WO II Hongarije bezetten, dringen zij het slot binnen van de nakomelingen van de prins en deporteren de familie naar een concentratiekamp. De film wordt afgewisseld met flashbacks naar het verleden en de horror van het kamp met de gaskamers. Hoewel de zigeuners een even droevig lot trof als de joden in de vervolging door de nazi's, krijg je de indruk als je de film bekijkt, dat het verhaal een allegorie is over de holocaust onder de dekmantel van een geschiedenis met zigeuners. Helaas is de film nogal chaotisch, springt van de hak op de tak en bevat de bekende clichés over nazi's en concentratiekampen. Het spel is betamelijk; sommige acteurs en actrices spelen verschillende personages dat door het gebruik van zwart-wit in het verleden enigszins verdoezeld wordt. Het scenario met de bekende humor over zigeuners en nazi's is van regisseur Szabó, Zoltan Jancso en Gergely Daniel Fogarasi. Het camerawerk is van Gábor Medvigy, Vasile Dragan en Tamás Sas.

credits

Regie:
Ildikó Szabó
Cast:
Sándor Zsótér, Gergö Kaszás, Nóra Parti, Mariann Szalay, Zsolt László, Melinda Major, Sara Meszaros, Zsolt Csemer, Miklós Benedek, Lajos Kathy Horváth, Margit Bangó, János Kulka, András Kern
Productie:
Kornél Sipos, Daniel Zuta, Joël Farges, Zsófia Kense
Camera:
Gábor Medvigy
Muziek:
Gyula Babos
Jaar:
2001
Alt. titels:
Chacho Rom - Der gute Mensch, Gute Mensch, Der
Genres:
Historische film, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Kostuumdrama, Holocaust
Landen:
Frankrijk, Hongarije, Duitsland

op televisie
0 uitzendingen

Chacho Rom (2001) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken